Nora Blom

Pilot Tennis Fit slaat aan en wordt landelijk uitgerold

Bijna de helft van alle leden van de KNLTB is ouder dan 45 jaar. Echter is de uitstroom in deze groep relatief gezien groot door onder andere blessures. Speciaal voor deze doelgroep heeft de KNLTB  het programma Tennis Fit ontwikkeld, zodat senior+ leden zo lang mogelijk plezier in tennissen houden en fit blijven. Het afgelopen half jaar heeft de KNLTB in samenwerking met een aantal verenigingen de pilot Tennis Fit gedraaid. De ervaringen van de deelnemende tennissers, de clubs en de trainers zijn dusdanig positief dat de KNLTB heeft besloten om Tennis Fit dit jaar landelijk te lanceren. “Behalve het sociale element leren de tennissers ook van elke les. Die combinatie slaat aan”, vertelt Arjen Knulst, die als tennisleraar van TV Beekhuizen deelgenomen heeft aan de pilot.

Het compacte Tennis Fit-programma bestaat uit drie onderdelen: een beperkte reeks van een x aantal Tennis Fit lessen, een Trainers Toss – tossen onder begeleiding van een trainer – en een Expert Meeting, waarin door specialisten onder meer tips over gezondheid en blessurepreventie worden gegeven. Vanaf september had Knulst bij de Gelderse vereniging een groep van acht tennissers met een leeftijd tussen de 50 en 68 jaar onder zijn hoede. “De tennissers dachten eerst: ik kan toch niks meer bijleren. Maar mede door de specifieke lessen en de groene bal, waarbij de tennisser meer tijd heeft om deze terug te slaan, hebben zij zich zowel technisch als tactisch kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben zij geleerd hoe ze blessures kunnen voorkomen, doordat elke les blessurepreventie een belangrijk onderdeel is. Natuurlijk mag het kopje koffie na afloop niet vergeten worden, want daardoor leren tennissers nieuwe mensen kennen. Maar de hoofdmoot is tennis.”

Grenzen opzoeken

Volgens Knulst was het opvallend dat oudere tennissers weliswaar veel aandacht schenken aan hun fysieke gesteldheid, maar dat zij ook nog steeds graag hun grenzen opzoeken. “Het was voor mij een eyeopener dat ook tennissers op deze leeftijd nog steeds in zijn voor avontuur. We moeten het geheel niet insteken met het idee ‘laten we rustig aan doen’. Ik draai het om en zoek binnen de mogelijkheden van de tennisser de grenzen. Dat vinden zij heel prettig.”

Blessurepreventie

Ook de Expert Meeting werd positief ontvangen. KNLTB-bondsarts Babette Pluim gaf een presentatie over blessurepreventie. Zo vertelde zij dat de groene tennisbal die gebruikt wordt bij Tennis Fit ook blessures voorkomt. Knulst: “De bal stuitert minder hoog op, waardoor deze minder intensief terug te slaan is. Daarnaast maken de tennissers met deze bal over het algemeen minder meters. Het is dus goed voor zowel het bovenlichaam, als het onderstel. De oude tennissers waren in het begin nogal wat sceptisch over de bal, maar toen zij inzagen dat de bal de kans op blessures verkleint, heeft een aantal van hen in de shop bij Beekhuizen toch een busje met ballen gekocht.”

Landelijke uitrol

Zogezegd wordt Tennis Fit dit jaar landelijk uitgerold. Dus is het tijd om dit nieuwe product te gaan promoten bij de clubs. “Daarbij hebben de Accountmanagers van de KNLTB een belangrijke taak”, zegt Annemarie Schomaker, senior marketeer bij de KNLTB. “Zij gaan nu de boodschap overbrengen bij de clubs en de trainers. En zij moeten op hun beurt de leden bereiken.” Verenigingen moeten in eerste instantie weten dat Tennis Fit er is en hoe waardevol het voor hen en hun leden kan zijn. “Het is belangrijk dat clubs weten wat het voor hen kan doen. Hoe is de doelgroep bijvoorbeeld vertegenwoordigd op de vereniging? Heb je veel leden in de categorie 45+, dan kun je met Tennis Fit veel bereiken en je leden langer met plezier en fit op de baan houden.” Het programma is zowel voor kleine als grote verenigingen aantrekkelijk.  “Tennis Fit is een laagdrempelig programma, dat je bijvoorbeeld ook gezamenlijk op kunt zetten met verenigingen in de buurt.”

Naast het informeren en enthousiasmeren door de Accountmanagers, zullen ook digitale kanalen als mailings, Centrecourt.nl, Facebook en Twitter worden ingezet om de clubs goed te bereiken. Zij zullen daarbij uitgewerkte formats vanuit de KNLTB ontvangen. En het blijft niet bij informeren en enthousiasmeren. De KNLTB wil de tennisleraren ook wijzen op de workshops Tennis Fit die gegeven gaan worden en waarvan de data binnenkort bekend worden. “Leraren die met Tennis Fit aan de slag gaan, moeten dat goed en verantwoord doen, dus de workshop is verplicht. Het zal waarschijnlijk gaan om vier of vijf workshops. We willen daar eigenlijk zo snel mogelijk mee beginnen!”