Sherrytea Afbeelding 4

Toernooien organiseren

De organisatie van toernooien is belangrijk voor verenigingen. Allereerst zorgt het voor veel sfeer en gezelligheid, maar daarnaast blijkt uit onderzoek dat deelname aan toernooien ervoor zorgt dat leden een sterkere binding met de vereniging krijgen, wat een positief effect heeft op het ledenbehoud. De KNLTB ondersteunt verenigingen bij de organisatie van toernooien om meer mensen met meer plezier te laten tennissen. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt voor de organisatie van jeugd, senioren en padeltoernooien op jouw vereniging.

Voor wie wil jij een toernooi organiseren?

Elke vereniging is natuurlijk anders, dus voordat je een toernooi gaat organiseren, kan je het beste onderstaande vragen beantwoorden:

 • Voor welke doelgroep wil je een toernooi organiseren? Senioren of junioren? Starters, gevorderden of topspelers?
 • Wat is de duur van je toernooi? Een week, een weekend of een dag?
 • Vindt de indeling plaats op speelsterkte of actuele rating?
 • Kunnen spelers zich individueel, als koppel of als team inschrijven?

Alles is mogelijk! Combineer dus het voor jouw perfecte toernooi, aansluitend bij de wensen en behoeften van jouw doelgroep.

Verenigingstoernooileider

Bij het organiseren van een goedgekeurd KNLTB-toernooi (een open toernooi of een ranglijsttoernooi) is het verplicht dat de Verenigingstoernooileider (VTL) in het bezit is van een geldig certificaat.

Aanvraag van toernooien

Als Verenigingstoernooileider kun je een toernooi aanvragen op MijnKNLTB. Voor toernooien in de zomerperiode (april t/m oktober) is de aanvraagperiode in november/december van het jaar ervoor. Voor toernooien in de winterperiode (november t/m maart) is de aanvraagperiode in mei/juni. Kortere toernooien zoals dagtoernooien kunnen het hele jaar door worden aangevraagd.

Alle geregistreerde toernooileiders worden hier tijdig per e-mail over geïnformeerd. Nadat de aanvraagperiode is verstreken worden alle toernooien door de KNLTB optimaal ingedeeld, verdeeld over de verschillende provincies. Hierna verschijnt er een conceptkalender, waar andere toernooileiders eventueel protest op kunnen aantekenen. Vervolgens verschijnt er per periode een definitieve toernooikalender. Deze toernooikalenders zijn voor spelers te vinden op MijnKNLTB, Tennis.nl en Nlpadel.nl.

Alle toernooien die bij de KNLTB zijn aangemeld dienen te worden georganiseerd volgens de richtlijnen van de KNLTB. Ook is het toernooireglement van toepassing op deze toernooien.

Ondersteuning en advies vanuit de KNLTB

De KNLTB biedt toernooiorganisaties ondersteuning en advies bij de organisatie van open toernooien, Nationale Ranglijsttoernooien, Junioren Tour toernooien en rolstoeltennisranglijsttoernooien, namelijk:

 • De VTL kan het toernooi eenvoudig aanvragen op MijnKNLTB;
 • De KNLTB maakt een toernooikalender met een optimale spreiding over het land;
 • De VTL kan het toernooi organiseren in de Tennis Toernooi Planner;
 • Spelers vinden jouw toernooi eenvoudig via MijnKNLTB;
 • De KNLTB verwerkt de wedstrijdresultaten naar spelersprofielen met actuele rating;
 • Het toernooi krijgt een KNLTB Toernooicoach toegewezen voor 1-op-1 ondersteuning;
 • Eén keer per jaar wordt er een VTL bijeenkomst bij jou in de buurt georganiseerd, waar we de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen op het gebied van toernooien graag aan je toelichten.

Algemene documenten die handig zijn bij de organisatie van een (open) toernooi op jouw vereniging vind je hieronder. Factsheets, handleidingen en stappenplannen voor de organisatie van een dag-, weekend-, week-, starters-, teamtoernooi, nationaal ranglijsttoernooi of clubkampioenschappen vind je op de betreffende pagina's.

Gerelateerd aan deze pagina

 1. Jeugd

  Jeugd
 2. Senioren

  Senioren
 3. Padel

  Padel

Gerelateerd aan deze pagina

Succesverhalen

Succesverhalen