VCL (1)

Voorjaarscompetitie

Ieder jaar doen ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen: de Voorjaarscompetitie Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor de organisatie van de Voorjaarscompetitie op jouw vereniging.

Algemene informatie

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2022. De speeldata in Zeeland wijken iets af. Klik hier om ze te bekijken.

Samenstellen competitieaanbod

Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij hem/haar past!

Aan de hand van het beschikbare competitieaanbod per provincie bepaalt iedere vereniging in het najaar het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden. Maak tennis leuk voor iedereen en zorg ervoor dat alle (nieuwe) leden van jouw vereniging competitie kunnen spelen. Het competitieaanbod per provincie vind je in het blok onderaan deze pagina.

Promoot de competitie!

Wanneer het competitieaanbod van de vereniging is bepaald is het van belang om spelers te werven voor deelname aan de competitie. De KNLTB faciliteert promotiematerialen die je kan gebruiken voor het promoten van de competitie op jouw club. Je vindt deze promotiematerialen op deze pagina.

Praktische informatie voor organisatie

Inschrijven van teams

Als VCL kan je vanaf maandag 3 januari 2022 op MijnKNLTB jouw teams inschrijven voor de KNLTB Voorjaarscompetitie 2022 (incl. junioren, Groen en 8&9 Tennis). De inschrijving sluit donderdag 13 januari 2022. Daarna maakt de KNLTB de competitie-indeling. Deze indeling wordt minimaal twee weken voor de eerste speeldag op MijnKNLTB gepubliceerd.

In welke klasse schrijf ik mijn teams in?

Wanneer alle teams zich hebben aangemeld, bepaal je per team de klasse waarin je ze wil laten spelen. De gemiddelde speelsterkte van een team (teamgemiddelde) is de basis voor de klasse waarin je het team inschrijft. In de klassenvolgorde kun je voor elke competitiesoort en klasse de gemiddelde speelsterkte terugvinden. Bereken dus eerst het teamgemiddelde van het team en kijk dan in de klassenvolgorde in welke klasse dit team het beste past. Heb je geen recht in de gewenste klasse? Vraag dan promotie aan naar de gewenste klasse. Is het een nieuw team? Schrijf het team dan in de laagste klasse in en vraag promotie aan. Zorg ervoor dat je de teams zo goed mogelijk inschrijft. Dit verhoogt het spelplezier en de competitie-ervaring!

Vrijdagavondcompetitie: Om de week en 5 speeldagen

De vrijdagavondcompetitie wordt steeds populairder. Hierdoor kan het voor verenigingen lastig zijn om als gevolg van een beperkte baancapaciteit alle spelers op vrijdagavond competitie te laten spelen. Vorig jaar deden we onderzoek naar mogelijke oplossingen. Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken zal er met ingang van 2022 tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.

Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?

  • Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 1 april; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 8 april.
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
  • Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
  • De totale organisatie voor de VCL op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren gewoon 7 weken.

Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.

Competitiereglement 2022

Het Competitiereglement is volledig herschreven met als doel om de opbouw beter overeen te laten komen met de chronologische volgorde van het organiseren en spelen van competitie, het document leesbaarder te maken en het beter aan te laten sluiten bij andere KNLTB-reglementen. Door de versoepeling van regelgeving is het reglement ook ingekort. Nieuwsgierig naar de wijzigingen? Klik hier voor een opsomming.

Wijziging competitiebijdrage

De KNLTB organiseert jaarlijks verschillende competities voor zowel tennis als padel. Naast het maken van o.a. de competitie-indelingen biedt de KNLTB ook steeds meer ondersteuning voor Verenigingscompetitieleiders en zijn we voortdurend bezig met vernieuwingen en verbeteringen om tegemoet te komen aan de wensen van spelers. Zo is de afgelopen jaren het inschrijven van teams via MijnKNLTB enorm vereenvoudigd en hebben we het uitslagenformulier en de teamopstelling volledig gedigitaliseerd, waardoor spelers eenvoudig via de website of de ClubApp de opstelling en uitslagen kunnen invoeren. Om ook in de toekomst deze toegevoegde waarde te blijven leveren én verder te kunnen investeren in het verbeteren van de KNLTB-competities en digitalisering is de competitiebijdrage voor 2022 vastgesteld op €45,- per team.

Voor de vrijdagavondcompetitie (om de week), de Tenniskids Voorjaarscompetitie en de Voorjaarscompetitie Padel is de competitiebijdrage voor 2022 vastgesteld op: €32,- . Een overzicht van alle tarieven vind je hier.

Meestgestelde vragen en downloads

Organiseer jij de competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Check de veelgestelde vragen en gebruik de handleidingen en stappenplannen die je verder op weg helpen.