Tenniskids@school
Tenniskids@school is een goed middel om jongere jeugd te bereiken in hun eigen omgeving, namelijk op school of de buitenschoolse opvang. Naast kennismaking met de tennissport, is Tenniskids@school voor verenigingen ook een uitstekende manier om jeugdleden te werven.
Ga de samenwerking aan met een basisschool of neem eens contact op met een buitenschoolse opvang (BSO). De buitenschoolse opvang heeft vaak behoefte aan leuke en sportivieve activiteiten, vooral in de vakanties, voor de kinderen die zij opvangen.



Stappenplan
Alle ondersteuning die je nodig hebt bij het organiseren van een goed wervingstraject vind je in het stappenplan hieronder. Je kunt het stappenplan ook hier downloaden.
Best practices
Een aantal verenigingen is al succesvol aan de slag gegaan met Tenniskids@school. Lees de best practices van HTC Son en TC De Weide.
Stappenplan Tenniskids@school
Bedenk vooraf goed hoe je het Menzis Tenniskids@school traject gaat aanpakken en neem tijdig persoonlijk contact op met (de docent van) de school of buitenschoolse opvang. Het is goed om de aanpak in grote lijnen op papier te zetten. Bijgaande documenten helpen daarbij.
In sommige gevallen is er binnen de gemeente een coördinator voor alle schoolsportactiviteiten, klop daar dan aan. Plan vervolgens de reeks van tennisactiviteiten in met de school en de tennisleraar. Houd hierbij rekening dat de activiteiten aansluiten op het huidige aanbod op de vereniging.
Veel basisscholen hebben een samenwerking met een buitenschoolse opvang (BSO). Wanneer je contact zoekt met een school, vraag dit dan uit. Hierdoor heb je twee keer kans om kinderen te enthousiasmeren voor de tennissport, in de reguliere gymles en tijdens de BSO. Vaak vragen BSO’s voor hun activiteiten begeleiders met een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hoewel BSO’s vaak activiteiten zoeken voor tijdens vakanties, zijn er ook mogelijkheden voor activiteiten in de normale schoolweken.
Benieuwd hoe een samenwerking tussen een BSO en een tennisvereniging eruit kan zien? Lees dan dit succesverhaal.
Wanneer het vinden van een samenwerking met een school, BSO of gemeente gelukt is, is het tijd voor de volgende stap. Een goede voorbereiding is namelijk ontzettend belangrijk, de KNLTB helpt jouw vereniging daarbij.
De KNLTB heeft speciaal voor tennisleraren een e-learning gemaakt met allerlei informatie die de leraar helpt bij het organiseren van het Menzis Tenniskids@school traject. De meeste tennisleraren zijn immers niet opgeleid om 30 basisschoolkinderen of meer tegelijkertijd les te geven. Daarom wordt in de e-learning uitgelegd hoe je kinderen van verschillende leeftijden kunt enthousiasmeren en hoe een les er organisatorisch het beste uit kan zien. Voor het volgen van de e-learning ontvangen leraren ook nog eens 2 PO-punten.
Ook kun je een kijkje nemen in de Menzis Tenniskids@school lesmap voor verschillende oefeningen voor verschillende leeftijden.
Bij de KNLTB heb je de mogelijkheid om Menzis Tenniskids@school te huren. Het pakket bestaat uit 16 minirackets, 24 rode (stage 3) ballen, pylonen, diploma’s en eventueel mininetjes. Dit pakket is te huur voor een aantrekkelijk prijs. Naast de tennismaterialen vind je in de ondersteuning van de KNLTB ook een opzet voor een flyer.
Voor de vakgroep bewegingsonderwijs en sportuitvoerders in de gemeente is het interessant om een workshop te volgen over Menzis Tenniskids@school. De KNLTB of de eigen clubtrainer kan hier invulling aan geven. Door deze workshop zijn docenten en sportuitvoerders zelf beter in staat om het programma te ondersteunen en uit te voeren.
In het Menzis Tenniskids@school traject is het ontzettend belangrijk om de ouders te betrekken in de tennisactiviteiten van de kinderen. Ook vinden ouders het zelf natuurlijk leuk om op de hoogte gesteld te worden wat hun kinderen leren en meemaken. Het informeren van de ouders kan door een brief mee te geven aan de kinderen, via de App Klasbord, middels een digitale nieuwsbrief, door het inzetten van Facebook of door de ouders zelf aan te spreken op het schoolplein na de les. Ook de lokale media zijn een goede manier om de ouders te informeren.
- Opzet brief school -ouders
- Opzet brief BSO - ouders
- Opzet brief vereniging - ouders
- Pers en mediaOp school worden tijdens de gymles meerdere, minstens 2, tennislessen gegeven door de clubtrainer. Het gaat erom dat de trainer voornamelijk zorgt dat deze les een feestje is en kinderen dolenthousiast worden gemaakt. Hierbij is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen tegelijkertijd kunnen spelen. De voorbeeldlessen van de KNLTB zijn een goede leidraad hiervoor. Ook extra impulsen, zoals het laten zien van een tennisfilmpje kunnen daar aan bijdragen. Om de drempel te verlagen naar de vereniging is het belangrijk om de laatste les tijdens schooltijd op de tennisvereniging te geven door dezelfde clubtrainer
Om te zorgen dat kinderen ook echt lid gaan worden van de tennisvereniging is de follow up erg belangrijk. Het vervolg op de club is hét moment om de kinderen en de ouders defi nitief te overtuigen om lid te worden. Zorg dat dit altijd aansluitend plaatsvindt. Maak hierbij gebruik van diploma’s, vervolgactiviteiten zoals naschoolse tennislessen op school en aanbiedingen die niet geweigerd kunnen worden.
- Bied ouders een Tennis Alles-in-1 pakket aan, zodat voor de kinderen alles in één keer geregeld is en ouders direct weten waar ze financieel aan toe zijn
- Voorbeeld vervolgactiviteit
- Voorbeelden proefaanbod en lidmaatschap
- TennisquizEen eindactiviteit op de club waar ouders aanwezig zijn of zelfs meedoen levert meer kans op richting één of meerdere lidmaatschappen.
Heb je het Menzis Tenniskids@school traject op jouw vereniging afgerond en was het een succes? Of juist niet? De KNLTB komt het graag te weten.
Om te blijven ontwikkelen en innoveren in het grootste wervingsprogramma van de KNLTB is het belangrijk dat we jouw feedback krijgen. Daarom kun je ervoor kiezen ons over jouw ervaringen te vertellen in dit feedbackformulier. En dat doe je niet alleen om ons te helpen. Alle tennisleraren die vertellen over hun ervaringen met Menzis Tenniskids@school ontvangen namelijk 2 PO-punten!
Ben jij inmiddels een ervaren Menzis Tenniskids@school organisator en heb je een bijzonder verhaal? Laat het ons weten en wie weet sta jij binnenkort tussen één van de succesverhalen op deze pagina.