Veelgestelde vragen
Organiseer jij de Tenniskids competitie op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Om je te helpen hebben we de meestgestelde vragen en antwoorden over het organiseren van de Tenniskids competitie overzichtelijk voor je op een rij gezet.
Tenniskids - Rood & Oranje
De Rode- en Oranje competitie kunnen aangevangen worden er tussen 08:30-12:00. Bij hele drukke vereniging is het toegestaan om uiterlijk 15:00 uur te beginnen.
- Verplaats de speeldag naar een andere dag (woensdag/zaterdag of later op een zondag). Geef aan in het opmerkingen veld, wanneer de speeldag plaatsvindt.
- Wissel van host met een andere vereniging (wanneer de wissel definitief is kan er gemaild worden naar tenniskids@knltb.nl om de wijziging door te voeren).
Het is niet mogelijk de hostdag te annuleren.
Je kunt contact opnemen met de vereniging met wie je wilt wisselen. Als de wissel definitief is, kun je de wissel per mail aan ons doorgeven (tenniskids@knltb.nl) om de wijziging door te laten voeren.
De officiële leeftijdsgrens voor Tenniskids Rood is t/m 8 jaar, Oranje 8 t/m 10 jaar en Groen 10 t/m 12 jaar. Voor de Rode en Oranje competitie geldt een uitzondering op deze regel, aangezien er altijd meerdere kinderen mogen worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud zijn. Dit is wel als uitzondering als kinderen bijvoorbeeld net zijn begonnen of achter lopen qua groeiontwikkeling. Kinderen mogen daarom meespelen zonder dispensatie in de leeftijd t/m 9 jaar voor Rood, 7-11 jaar in Oranje en 9-13 jaar voor Groen. Wij adviseren kinderen zoveel mogelijk aan de eerst genoemde leeftijden te houden, zodat alle kinderen tegen dezelfde leeftijdgenoten komen te spelen.
Dit kan in MijnKNLTB bij het juiste team. Een stappenplan vind je bij de downloads.
Als Functionaris Tenniskids kun je de Tenniskids planner hier downloaden. Als de planner is geopend, maak je eerst een nieuw speeldag bestand aan en geeft het een naam, bijvoorbeeld de datum van de speeldag. Vervolgens sla je het bestand op. De planner toont een aantal stappen. Bij stap 1 (downloaden gegevens) wordt er gevraagd om een toernooinummer. Dit toernooinummer kun je vinden op MijnKNLTB bij de organisatiegegevens van de Tenniskids competitie. Daarnaast log je in met je eigen inloggegevens van MijnKNLTB, indien je Functionaris Tenniskids bent. Zie ook het betreffende stappenplan.
Zorg ervoor dat je met de meest recente versie van de Tenniskids planner werkt. Bij het opstarten van de planner wordt aangegeven over welke versie je beschikt. Vergelijk dit met wat er hier wordt aangeboden als download. Over het algemeen wordt er aan het begin van ieder kalenderjaar een nieuwe update geplaatst.
Er zijn helaas geen mogelijkheden om resultaten handmatig toe te voegen op de site, dat kan alleen via de planner. Er zitten rekenmodules in en die kunnen we niet één-op-één handmatig overzetten. Het is niet zo’n ramp als het niet is gelukt met de Tenniskids planner. Het is alleen jammer dat de kinderen de resultaten dan niet terug kunnen vinden op de site. Het belangrijkste is dat ze een leuke speeldag hebben gehad. Het is verder niet van invloed op de (tussen)stand voor de badges.
Nee, de Tenniskids planner werkt alleen op een Windows laptop/desktop. Dit is wel een grote wens van de organisatie.
Optie 1: Je maakt met je persoonlijke account een nieuw speeldag bestand aan tot en met het inladen van de juiste afdeling(en). Hier maak je een backup van en deze stuur je (per mail) naar de ouder. De ouder start de planner op (nieuwste versie), slaat de backup op, op zijn computer en via de menu optie restore in de planner kan deze het bestand importeren. Zie hiervoor de handleiding.
Optie 2: Is de ouder veel werkzaam voor de jeugd? Wellicht kan de ledenadministrateur van jouw vereniging hem/haar ook registeren als Functionaris Tenniskids.
Ja, de rol functionaris Tenniskids kan door de Ledenadministrateur van jouw vereniging aan meerde mensen toegekend worden.
Ja, de Ledenadministrateur van jouw vereniging kan een bondsnummer aanmaken voor deze functionaris
Als er een speler uit de Rode– of Oranje competitie een speeldag niet kan spelen, dan zou er een andere speler mogen invallen. Let op; leer de ouders dat wanneer de kinderen niet kunnen spelen, de kinderen ook worden afgemeld. Wanneer er geen andere speler meekomt dien jij als Functionaris Tenniskids dit door te geven aan de host van de betreffende speeldag.
Tuurlijk, het is hartstikke leuk als jullie een keer een nieuwe enthousiaste speler hebben. Wel kan het zijn dat de afdeling vol zit. Als het voor één dag is, vraag dit dan na bij de betreffende host of er ruimte is. Een afdeling bestaat ongeveer uit 24 kinderen. Hier is rekening gehouden met voldoende variatie, baancapaciteit en speeltijd voor de kinderen. Wij adviseren verenigingen om alle kinderen direct in te schrijven voor de competitie, zodat ze het spelletje en de andere kinderen sneller leren kennen. De Rode- en Oranje competitie zijn tenslotte als event bedoelt en voor iedereen toegankelijk qua niveau.
Spelen met een team van 7 is officieel niet toegestaan. Tijdens het indelen wordt er voldoende rekening gehouden met variatie, baancapaciteit en speeltijd voor de kinderen. Wanneer er teveel kinderen zijn, gaat dit van de speeltijd af van de kinderen die wel staan ingeschreven. Hierdoor kan het voorkomen dat kinderen teveel langs de baan zitten of dat er onvoldoende begeleiding is t.o.v. het aantal kinderen. Wij adviseren de verenigingen om elk kind een eigen plek in een team te geven i.p.v. doordraaien in één team. Liever 2 teams van 4 dan 1 van 8. De kinderen (en ouders!) moeten leren dat competitie spelen heel normaal is. Met het spelen van competitie hebben de kinderen direct een extra contact moment met de bal (niveau gaat eerder omhoog), met het team (maken vrienden) en met de vereniging (blijven langer lid).
Ja er kunnen kinderen van een andere vereniging meespelen bij jullie vereniging. Dit dient wel aangevraagd te worden via tenniskids@knltb.nl. De speler krijgt vervolgens een gratis competitielidmaatschap die automatisch weer verloopt aan het eind van het jaar.
Nee, dit is technisch helaas niet mogelijk.
Installeer de nieuwste versie 2021.3 van de Tenniskids Planner en download de speeldag(en) opnieuw.
Zorg ervoor dat je met de meest recente versie van de Tenniskids planner werkt. Bij het opstarten van de planner wordt aangegeven over welke versie je beschikt. Vergelijk dit met wat er hier wordt aangeboden als download. Over het algemeen wordt er aan het begin van ieder kalenderjaar een nieuwe update geplaatst.
Er zijn helaas geen mogelijkheden om resultaten handmatig toe te voegen op de site, dat kan alleen via de planner. Er zitten rekenmodules in en die kunnen we niet één-op-één handmatig overzetten. Het is niet zo’n ramp als het niet is gelukt met de Tenniskids planner. Het is alleen jammer dat de kinderen de resultaten dan niet terug kunnen vinden op de site. Het belangrijkste is dat ze een leuke speeldag hebben gehad. Het is verder niet van invloed op de (tussen)stand voor de badges.
Tenniskids - Groen
Het is mogelijk om een lid van een andere vereniging in je team te laten spelen, mits dit in goed overleg tussen beide clubs is afgesproken. Dit kan nodig zijn om een team compleet te maken of omdat het betreffende kind op de eigen club geen team heeft waar het in kan spelen. Voor aanvang van de competitie kan de speler worden vermeld bij de inschrijving (teamopgave). Wanneer de competitie aangevangen is, mail dan naar ledenservice@knltb.nl. De KNLTB maakt vervolgens een (gratis) Competitie lidmaatschap aan. De speler komt niet voor in de teamopstelling tijdens de digitale ploegopstelling. Dit kan later worden ingevoerd bij de uitslagen. Wij adviseren verenigingen om goed samen te werken, zodat er zoveel mogelijk spelers mee kunnen spelen aan de Tenniskids competitie. Let op: deze speler mag niet uitkomen voor meer dan 1 vereniging in dezelfde afdeling. Anders zou het theoretisch mogelijk zijn dat het kind speelt tegen een team waar het eerder in dezelfde competitie deelgenoot van was.
- Ja dit mag! Met ingang van 2022 kan er zonder dispensatie gespeeld worden voor twee verenigingen. Op voorwaarde dat het op verschillende dagdelen plaatsvindt en dat er in een andere afdeling wordt gespeeld. Andere voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn:- Je moet KNLTB-lid zijn van de club waar je de Juniorencompetitie voor wilt spelen.- Je moet voldoen aan de leeftijd voor zowel Groen als Junioren.
De filosofie van Tenniskids is dat ieder kind in de eigen kleur speelt volgens de leeftijdentabel. Je kunt niet bijvoorbeeld oranje én groen zijn, het is óf–óf. In overleg met de trainer wordt bepaald welke kleur het beste bij het kind past. We verbieden het spelen in twee kleuren niet, maar we stimuleren het ook niet. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een team in groen te completeren. Hetzelfde geldt voor de combinatie Groen en Junioren. Voorwaarde is dat het kind de juiste leeftijd heeft voor de kleur waarin het wil spelen. Spelen in twee kleuren mag zelfs als dit zou leiden tot 2x in de week spelen, daar is geen aparte dispensatie aanvraag voor nodig. Let op: dit geldt dus alleen voor de combinatie Groen-Junioren.
Ja, dat mag. Hier is ook geen aparte dispensatie voor nodig. Een speler mag bijvoorbeeld de ene week in het Groene team spelen en de andere week in het andere gele team spelen. Liever zien wij dat de kinderen een vast team hebben en niet teveel wisselen. Let wel op dat de spelers niet op hetzelfde moment spelen en dient de juiste leeftijd te hebben.
Nee, je hoeft niet de sterkte volgens de ledenpas aan te houden. Speelsterkte zegt nog zo weinig in groen omdat de kinderen nog nauwelijks DSS-resultaten hebben behaald. Het advies is wel om een volgorde van vaardigheid aan te houden, zodat de betere kinderen van beide teams ook tegen elkaar spelen en de minder vaardige kinderen ook. Daar leert iedereen het meeste van en de intentie van Tenniskids groen is nog steeds dat kinderen wedstrijdervaring opdoen. DSS resultaten tellen wel mee in de competitie.
Nee, dat is helaas niet toegestaan. Ook niet wanneer een team incompleet is (team met drie kinderen. Ieder kind mag per competitiewedstrijd maximaal 1 singel en 1 dubbel spelen. Bij een onvoltallig team (minder dan 4 kids in een team) moet je de partijen opgeven die niet gespeeld kunnen worden (dit zijn punten voor het team dat wel compleet is). Bij een team met 3 kinderen moet de 4e singel en de 2e dubbel worden opgeven. Bij een team met 2 kinderen geldt dat de 3e en 4e singel en 2e dubbel moet worden opgegeven.
In groen hoeft er niet op iedere speeldag met nieuwe ballen te worden gespeeld. Er mogen met oude ballen gespeeld worden mits deze in goede staat zijn (niet versleten)
We willen uiteraard dat het oorspronkelijke wedstrijdprogramma zoveel mogelijk wordt aangehouden. Echter, er kunnen omstandigheden zijn waarbij het verplaatsen van een wedstrijd wenselijk is. Denk bijv. aan schoolactiviteiten (tijdens de voorjaarscompetitie), of vakantieperiode. Verplaatsen is niet toegestaan bij verhindering van een enkele speler. In onderling overleg met de tegenstander mag de wedstrijd worden verplaatst, op voorwaarde dat de wedstrijd is gespeeld vóór de laatste reguliere speeldag. Het blijft echter altijd een verzoek aan de tegenstanders, het kan niet eenzijdig worden opgelegd. Als er kinderen verhinderd zijn, hoor je als vereniging invallers te regelen. Indien er in overleg is gekozen voor verplaatsing, dan dient de inhaaldatum uiterlijk op de oorspronkelijke speeldag te zijn vastgelegd bij de betreffende wedstrijd. Voor uitval door regen geldt dat de eerstvolgende inhaaldag dient te worden benut.