Samenwerking KNLTB met tennisscholen: inschrijving scholen onderbouw open

De ontwikkeling van een landelijk netwerk van tennisscholen onder regie van de KNLTB is in volle gang. Nu is het tijd om ook de selectie van tennisscholen in de onderbouw te starten. Inschrijven kan tot en met 29 februari. In de bovenbouw (12 t/m 18 jaar) is de procedure gevorderd tot een selectie van 13 tennisscholen die kans maken op een plek in de nieuwe structuur van de jeugdopleiding.

De KNLTB heeft als ambitie om tot de tien beste tennislanden ter wereld te horen. Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven, gaat de KNLTB nauw samenwerken met tennisscholen. Deze scholen krijgen een prominente rol in het opleiden van talentvolle spelers in Nederland. Er is gekozen voor een samenwerkingsmodel waarin alle partijen elkaar beter maken, scherp houden en zodoende topprestaties gaan leveren. In het netwerk komen onder het zeer selecte aantal tennisscholen in de bovenbouw straks zo’n 40 tot 70 gecertificeerde onderbouw-tennisscholen voor tennissers tot 12 jaar, waar voldoende kennis en expertise aanwezig is om jonge talenten te herkennen en op te leiden.

Inschrijving

De inschrijving sluit op 29 februari, waarna wordt gestart met de selectieprocedure. Geïnteresseerde onderbouw tennisscholen wordt echter gevraagd eerst onderstaand stroomschema te doorlopen om te bepalen of de school in aanmerking komt voor het certificeringstraject. Een tennisschool die op alle vragen in het schema ‘ja’ kan antwoorden, is klaar om zich in te schrijven. Tijdens de inschrijving wordt door middel van een selectietoets gevraagd nadere informatie te verstrekken over onderwerpen als spelers, het technisch kader, trainings- en wedstrijdprogramma, de accommodatie en samenwerking. Op basis van die toets bepalen de certificeringscommissie van de KNLTB en een auditor van onafhankelijk adviesbureau NMC Bright welke tennisscholen het certificeringstraject mogen vervolgen. De commissie bestaat uit Directeur Sportief Jan Siemerink, Prestatiemanager Alex Reijnders en Hoofd Bondscoach Martin Bohm.

Vervolg

Ook in het vervolg van het traject blijft adviesbureau NMC Bright nauw betrokken. Medio maart heeft de eerste schifting plaats naar aanleiding van de selectietoets, waarna in april tot en met juni regionale bijeenkomsten worden georganiseerd waarin de partnerovereenkomsten en het zogenoemde Meerjaren Opleidingsplan Tennis centraal staan. Daarna is het in juli tijd voor de definitieve selectie en wordt in augustus bekendgemaakt welke onderbouw-tennisscholen gecertificeerd opleidingspartner van de KNLTB zijn.

Voordelen voor tennisscholen

In de selectieprocedure gaat de bond dus zeker niet over één nacht ijs. Eenmaal gecertificeerd, biedt het partnership echter enkele zeer interessante voordelen. Zo krijgen de gecertificeerde tennisscholen onder meer de beschikking over de kennis en kunde van ex-topspelers, topcoaches, de medische staf en andere specialisten van de KNLTB, kunnen ze gebruikmaken van het nieuwe speler-volgsysteem KNLTB TennisLife, verhoogt certificering de aantrekkingskracht van tennisscholen op topjeugd en professionele spelers in de regio en komen toptalenten van gecertificeerde partners in aanmerking voor financiële ondersteuning van de KNLTB. Op deze manier kunnen onderbouw-tennisscholen onder coördinatie van een bovenbouw-tennisschool in de regio een belangrijke rol spelen in de missie van de bond om Nederland als tennisland naar een hoger niveau te tillen.

Op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Lees alles over talentontwikkeling en de plannen op dit gebied van de KNLTB.