Veelgestelde vragen
Organiseer je een toernooi op jouw vereniging en loop je ergens tegen aan of heb je een specifieke vraag? Om je te helpen hebben we de veelgestelde vragen en antwoorden over het organiseren van toernooien overzichtelijk voor je op een rij gezet.
Vragen en antwoorden die betrekking hebben op toernooien en het coronavirus vind je hier.
Algemeen
De aanvraag voor de zomertoernooien loopt van 22 november tot en met 12 december 2021. Mocht je na deze deadline nog een open toernooi willen aanvragen, stuur dan een mail naar wedstrijdtennis@knltb.nl. Wil je nog een Junioren Tour toernooi aanvragen, mail dan naar juniorentour@knltb.nl. Indien er nog ruimte is, dan zal het toernooi worden toegevoegd aan de kalender. Dagtoernooien kunnen het hele jaar aangevraagd worden via MijnKNLTB.
Via de pagina ‘toernooileider’ in MijnKNLTB kun je eenvoudig zien wie er als Toernooicoach bij jouw open toernooi aan de slag gaat. De contactgegevens vind je onder de ‘informatieknop’.
Jaarlijks dien je als vereniging een nieuwe licentie voor de Toernooi Planner te bestellen. Dit kan via de volgende website: https://www.toernooi.nl/product/order.aspx?s=2
In veel gevallen is de vereniging al in het bezit van een licentie. Vraag hiernaar binnen jouw vereniging.
Het is verplicht om bij goedgekeurde KNLTB toernooien te spelen met ITF goedgekeurde ballen. De met goedgekeurde ballen is te raadplegen op de website van de ITF.
Als toernooileider is het mogelijk om zelf de toernooinaam in het toernooiprogramma aan te passen via Toernooi > Eigenschappen > Tabblad info.
Voorbereiding op het toernooi (open toernooi)
De toernooiorganisatie moet voor het openen van de inschrijving de bijzondere toernooibepalingen opstellen om potentiële deelnemers te voorzien van specifieke informatie over het toernooi. In artikel 14 van het toernooireglement staat beschreven wat er opgenomen moet worden in de bijzondere toernooibepalingen. De KNLTB heeft standaard bijzondere toernooibepalingen opgesteld die je als toernooileider kunt gebruiken.
Nadat de inschrijving is geopend is het nog mogelijk om onderdelen toe te voegen of te verwijderen. Als toernooileider kun je dit niet zelf wijzigen in het toernooiprogramma. Stuur daarom een mail naar wedstrijdtennis@knltb.nl en laat weten welke onderdelen er toegevoegd of verwijderd dienen te worden.
De KNLTB publiceert alle goedgekeurde toernooien op MijnKNLTB. Als toernooileider hoef je alleen nog maar de inschrijving via de Toernooi Planner (TTP) te openen.
Als toernooileider mag je een inschrijving van een speler weigeren. Het is wel van belang dat je de speler informeert waarom de inschrijving is geweigerd.
Spelers die geen lid zijn van een vereniging, maar wel graag willen deelnemen aan een toernooi kunnen een toernooipas aanvragen. Met een toernooipas krijgen spelers een KNLTB bondsnummer en toegang tot MijnKNLTB, zodat ze kunnen deelnemen aan toernooien. Spelers kunnen de toernooipas aanvragen via www.tennis.nl/toernooipas. De kosten van een toernooipas bedragen €25,- per jaar.
Loting (open toernooi)
Spelers kunnen alleen deelnemen aan hun eigen speelsterkte categorie of hoger. Voor de loting kun je spelers nog in de juiste categorie plaatsen. Het is wel van belang dat dit wordt afgestemd met de betreffende speler.
Als toernooileider heb je twee opties voor de loting. Je kunt loten op basis van beschikbaarheid of op vereniging.
De mogelijkheid tot het uitloten van deelnemers dien je bij voorkeur op te nemen in de bijzondere toernooibepalingen. Het uitloten van deelnemers kan op basis van beschikbaarheid, datum van inschrijving en/of actueel rating.
Als er twee of meer geplaatste deelnemers zich uit een onderdeel terugtrekken, mag je de loting in dat onderdeel opnieuw verrichten. Je mag dit alleen doen als er nog geen partij is gespeeld in het betreffende onderdeel.
Je mag deelnemers niet zonder toestemming verplaatsen naar een andere categorie. Neem contact op met deze spelers en vraag of ze in een andere categorie willen deelnemen.
Dit is toegestaan als er nog geen volledige speelronde is gespeeld en dit geen gevolgen heeft voor de plaatsing van de deelnemers in het betreffende onderdeel.
Zodra een geplaatste speler zich na de loting terugtrekt uit het toernooi, bijvoorbeeld wegens een blessure, dan ontvangt zijn tegenstander een walk-over.
Een dubbelspelkoppel mag na de loting gewijzigd worden als er nog geen volledige ronde is gespeeld in een afvalschema of als niet alle deelnemers in de poule een partij hebben gespeeld. Daarnaast mag de wijziging geen gevolgen hebben voor de plaatsing van de deelnemers van het onderdeel.
Tijdens het toernooi (open toernooi)
De hitteregel gaat in bij een hitte-index van 34. Bij inwerkingtreding van de hitteregel worden twee volledige sets gespeeld, met een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met de 10 punten.
Let op:De partijen die in een poule worden gespeeld, moeten volgens dezelfde telmethodegespeeld worden. Zodra de eerste partij in de poule is gespeeld, moeten de overige partijen in dit onderdeel ook volgens deze telmethode gespeeld worden.
Het is mogelijk om op een bepaalde dag de (resterende) partijen in te korten wegens slechte weersomstandigheden. Er zijn drie mogelijkheden om wedstrijden te verkorten:
- Verkorte sets tot de 4 games
- Een beslissende wedstrijdtiebreak
- Het Beslissend Punt Systeem (BPS)Let op: Dit geldt niet voor wedstrijden in een poule als er al een aantal wedstrijden zijn gespeeld, want alle wedstrijden in een poule moeten op dezelfde manier worden gespeeld.
Het maximaal aantal partijen op één dag is vier. Waarvan het maximaal aantal enkelspelpartijen op één dag twee is.
Als de speler bij de inschrijving heeft aangegeven beschikbaar te zijn in het voorweekend dan kun je als toernooileider de speler verplichten op de wedstrijd in het voorweekend te spelen. Mocht een speler op de betreffende dag nog verplichtingen hebben in een ander toernooi dan zal je als toernooileider de wedstrijd moeten verplaatsen.
Het toernooiprogramma geeft automatisch de juiste eindstand in de poule weer. In artikel 37 van het Toernooireglement staan de juiste stappen beschreven om de eindstand in de poule te bepalen.
Een beste nummer twee is in een poulevariant niet mogelijk, aangezien er in de meeste gevallen sprake is van een variërende poulegrootte, bijvoorbeeld poules met drie of vier deelnemers. Daarnaast is het niet mogelijk om een beste nummer twee te bepalen als er sprake is van een walk-over in één van de poules. Dit zorgt voor onduidelijkheid onder de deelnemers.
Na afloop van het toernooi (open toernooi)
In het toernooiprogramma (via Toernooi > KNLTB > Uitslagen versturen) kun je de uitslagen na afloop van het toernooiversturen naar de KNLTB. De uitslagen worden vervolgensautomatisch verwerkt voor de rating.
Nadat de uitslagen zijn verstuurd naar de KNLTB kun je geen wijzigingen meer doorvoeren in het toernooiprogramma. Stuur de back-up van het toernooibestand via de mail naarwedstrijdtennis@knltb.nl en laat weten welke uitslagen er aangepast dienen te worden. De KNLTB zal er vervolgens voor zorgen dat de uitslagen opnieuw worden verwerkt voor de rating.
Padel
Als toernooileider kun je in de toernooiplanner een toernooidefinitie downloaden, dit is de koppeling naar de aangevraagde onderdelen van het KNLTB toernooi. Dit kun je voor meerdere aangevraagde toernooien doen, hierdoor heb je meerdere toernooien in één toernooibestand. Zodra je het toernooi nogmaals publiceert, is er ook maar één inschrijfpagina voor de deelnemers.
Door de inschrijfcontrole in het toernooiprogramma uit te voeren haal je de rating/speelsterkte én ranglijstpositie/punten op. Hierbij is het wel belangrijk om de nieuwste versie van de toernooiplanner te downloaden.
Je kunt bij het aanmaken van schema's instellen of en hoe je de kwalificaties wilt laten spelen. Omdat je met kwalificaties niet iedere speler direct toelaat, heb je ook te maken met acceptatie voorafgaand aan het toernooi. Het stappenplan voor acceptatie, plaatsing en loting vind je onder ‘’downloads’’ op Centrecourt.
Om padeltoernooien te kunnen verwerken voor de rating en ranglijst, is het belangrijk om na het invoeren van alle wedstrijden de uitslagen op te sturen naar de KNLTB. Dit doe je in de toernooiplanner via toernooi > KNLTB > uitslagen versturen.
Vanaf 1 januari zijn er een aantal dingen gewijzigd bij deze verwerking. Zo tellen (bijna) alle onderdelen mee voor de rating en tellen alleen onderdelen in de speelsterkte 1/2/3 (A) mee voor de ranglijst. De naam van de B, C en D onderdelen hebben hierom ook geen specificatie P100/P250/P500 meer.
Dames en heren kunnen altijd door elkaar spelen in de gemengd dubbel of genderneutrale dubbel. Je kunt op voorhand in de toernooibepalingen al opnemen dat het voor kan komen dat er dames bij de herendubbel mee spelen het bij weinig inschrijvingen in de damesonderdelen.
Als je dit niet vooraf in de toernooibepalingen opgenomen hebt, zou je goedkeuring van de heren in het betreffende onderdeel moeten krijgen.
Junioren Tour
Op deze pagina vind je een aantal handige downloads, waaronder het bestand ‘Speelweken KNLTB Junioren Tour’. In dit bestand staan de speelweken waarin een Junioren Tour toernooi georganiseerd kan worden.
Vanuit de KNLTB sturen we aankondigingen naar spelers op de Juniorenranglijst dat de Junioren Tour toernooien open staan voor inschrijven. Ongeveer een week voor de deadline van inschrijven volgt nog een reminder. Daarnaast is het verstandig om als toernooileider ook aan promotie te werken voor je eigen toernooi. Bijvoorbeeld:
- Door verenigingen/tennisscholen in de omgeving aan te schrijven;
- Door deelnemers van afgelopen jaar aan te schrijven;
- Door trainers in de omgeving aan te schrijven.Op deze pagina vind je een aantal handige downloads, waaronder het bestand ‘Planning KNLTB Junioren Tour’. In dit bestand staat wanneer je als toernooileider de acceptatie van jouw toernooi ontvangt.
Bij een Junioren Tour toernooi Brons verricht de toernooileider samen met de Toernooicoach de plaatsing. Bij een Junioren Tour toernooi Goud en Zilver verricht de Technische Staf van de KNLTB de plaatsing en krijgt de toernooileider de plaatsing toegestuurd.
Iedere toernooileider bepaalt zelf de hoogte van het inschrijfgeld. Het innen van het inschrijfgeld gebeurt ook door de toernooileider, dit kan je op verschillende manier regelen:
- Voorafgaand aan het toernooi geaccepteerde spelers mailen en vragen om het inschrijfgeld over te maken;
- Voorafgaand aan het toernooi de geaccepteerde spelers mailen met het verzoek om een incassoformulier/incassogegevens in te vullen;
- Het inschrijfgeld laten pinnen bij de eerste wedstrijd van het toernooi;
- Het inschrijfgeld cash laten betalen bij de eerste wedstrijd van het toernooi.Alleen voor Junioren Tour toernooien Brons in de winter bestaat een reservelijst. Spelers die in geen enkel Junioren Tour toernooi in de betreffende speelweek zijn geaccepteerd, komen op de reservelijst van het toernooi van hun 1e keuze. Toernooileiders roepen een reservespeler op zodra een geaccepteerde speler zich afmeldvoor het toernooi.
In de zomer is het aanbod van toernooien groter en kunnen niet geaccepteerde spelers inschrijven in een ander toernooi, bijvoorbeeld een open (junioren) toernooi. Een speler heeft in de zomer dus bijna altijd gelegenheid om een toernooi te spelen.
We hebben een handleiding gemaakt met daarin de stappen die anders zijn in een Junioren Tour toernooi ten opzichte van een open toernooi.De handleiding vind je bij de downloads op deze pagina.
Nationale Ranglijsttoernooien (NRT)
Als toernooileider kun je via de toernooileiderpagina in MijnKNLTB de factsheet invullen. Het advies is om dit tijdig in te vullen, zodat de spelers bij de inschrijving op de hoogte zijn van alle specifieke informatie van het NRT.
Als toernooileider kun je in de toernooiplanner een toernooidefinitie downloaden, dit is de koppeling naar de aangevraagde onderdelen van het KNLTB toernooi. Dit kun je voor meerdere aangevraagde toernooien doen, hierdoor heb je meerdere toernooien in één toernooibestand. Let op: voor een NRT kun je de toernooidefinitie downloaden in Tennis Toernooi Planner (TTP) nadat de acceptatie is verricht door de KNLTB.
De inschrijftermijn sluit op woensdag om 14.00 uur, 12 dagen voor de maandag van de week waarin het betreffende NRT begint. Direct nadat de inschrijfdeadline is gesloten gaat de KNLTB de acceptatie verrichten. Zodra de acceptatie is verricht is het voor toernooileiders mogelijk om de toernooidefinitie te downloaden in Tennis Toernooi Planner (TTP). Vervolgens kan de acceptatie opgehaald worden.
Het is voor spelers niet toegestaan om in dezelfde week van het NRT ook deel te nemen aan een open toernooi op een andere vereniging. Deelnemers aan het NRT mogen wel deelnemen aan een open toernooi als dat op dezelfde vereniging wordt georganiseerd als het NRT.
Nee, de KNLTB houd rekening met de verplichte arbitrage volgens het reglement. Als je naast de verplichte arbitrage inzet extra arbitrage inzet wenst dan kan dat aangevraagd worden via arbitrage@knltb.nl.