Wat Is Padel 1

Toernooicircuit

Het is belangrijk om te weten dat de opzet van een padeltoernooi anders is dan bij tennis. In het toernooicircuit van padel zijn drie toernooi zwaartes gedefinieerd: P500 toernooien (Topcircuit), P250 en P100. Tevens is er nog een speciale categorie, namelijk de promotie-toernooien. De P250 en P100 toernooien zijn weer onder te verdelen in vier klasses: A, B, C en D.

Om je inzicht te geven in de sterkte van de verschillende klassen, hebben we de KNLTB en NPB referentie erbij geplaatst.

Klasse

KNLTB referentie

NPB referentie

A (HD, DD)

Speelsterkte 1,2,3

Hoofdklasse

B (HD, DD)

Speelsterkte 4,5

1e klasse

C (HD, DD)

Speelsterkte 6,7

2e klasse

D (genderneutraal)

Speelsterkte 8,9

3e klasse

In principe zijn alle reguliere padeltoernooien een P100 toernooi. Prijzengeld is hierbij niet verplicht. De P250 toernooien zijn vergelijkbaar met P100 toernooien maar hier kunnen meer punten voor de ranglijst worden verdiend waardoor er waarschijnlijk betere spelers aan mee doen. Het prijzengeld (A categorie) voor de winnaar van de finale is € 375 en € 187,50 voor de runner-up. Voor de B en C categorie is geen prijzengeld vereist.

Promotie toernooien

In de P500, P250 en P100 toernooien is het niet mogelijk om gemengd dubbel te spelen. Dit kan wel in het zogenoemde 'promotietoernooi'. Er zijn dan echter geen punten te verdienen voor de ranking. Een promotietoernooi kun je bijvoorbeeld wel aanvragen naast je P100/P250/P500 toernooi. Op die manier telt het P100 toernooi wel mee voor de ranglijst, maar kun je tevens een GD (promotie) onderdeel organiseren. Je kunt deze toernooisoorten combineren door beide toernooidefinities te downloaden in één bestand in de toernooiplanner.

Topcircuit

Het Topcircuit bestaat in principe uit minimaal zes P500 toernooien die uitsluitend in de A categorie worden gespeeld. Er wordt zowel in de HD en DD gespeeld in de maanden mei, juli en augustus. Het totale prijzengeld per toernooi bedraagt €4.175,-.

Het circuit wordt normaliter gevolgd door een afsluitende Masters die is gebaseerd op de circuitranglijst van die 6 toernooien. Door de beperkingen die we hebben ervaren door het corona virus is de kalender dit jaar niet volledig en zullen de Masters niet gespeeld worden. De P500 toernooien van 2020 zullen nu meetellen voor de Masters van 2021.

Heb je interesse om een P500 toernooi in 2021 te organiseren, neem dan contact op met afdeling padel via padel@knltb.nl.