Jongen forehand wijzen concentratie

KNLTB Junioren Tour

Talentvolle jeugdspelers kunnen naast de open junioren toernooien ook deelnemen aan Junioren Tour toernooien (JT). Deze weekendtoernooien maken onderdeel uit van de KNLTB Junioren Tour en zijn speciaal voor jeugdspelers die op een hoger niveau uitgedaagd willen worden en punten willen verdienen voor de KNLTB juniorenranglijst.

De Junioren Tour is onderverdeeld in de Junioren Tour toernooien Goud, Zilver en Brons. Deze toernooien kennen drie leeftijdscategorieën: t/m 12 jaar, t/m 14 jaar en t/m 16 jaar. Tijdens een speelweek wordt er maximaal één Junioren Tour toernooi Goud, drie Junioren Tour toernooien Zilver en acht Junioren tour toernooien Brons georganiseerd.

Vanaf oktober 2022 is ook JT Groen toegevoegd aan de Junioren Tour. 

Een Junioren Tour toernooi organiseren?

Wil jij een Junioren Tour toernooi organiseren? Dat kan! Bekijk voordat je de aanvraag indient eerst goed naar het overzicht van de speelweken Junioren Tour zomer 2024. De KNLTB is altijd op zoek naar organisaties die een Junioren Tour toernooi willen organiseren. Wist je dat het organiseren van een Junioren Tour toernooi perfect te combineren is met een open junioren toernooi of een Tenniskids toernooitje? Voordat je een toernooi gaat aanvragen is het goed om onderstaande praktische zaken door te nemen, zodat je jouw toernooi goed kan voorbereiden en organiseren. 

Ondergrond
Voor de zomer geldt voor de toernooien Goud en Zilver een verplichting van gravel als ondergrond, hierbij mag in enkele gevallen afgeweken worden. Voor een Brons toernooi is er sprake van een voorkeur voor gravel. De wintertoernooien worden in een hal gespeeld. Voor de toernooien Goud en Zilver geldt in de winter een zeer sterke voorkeur voor slow-hardcourt als ondergrond.  Bij een Brons toernooi is er de voorkeur voor slow-hardcourt.

Schemagrootte en spelsysteem
Het uitgangspunt voor alle toernooien van de KNLTB Junioren Tour is dat iedere deelnemer minimaal twee partijen speelt in een afvalschema, waarbij de verliezers van de eerste ronde nog een tweede partij spelen (voor ranglijstpunten). In het enkelspel geldt een afvalschema van 16, in het dubbelspel een afvalschema van 8.

JT Groen telt niet mee voor de ranglijst. 

Verkort spelen en verliezersronde
Alle partijen in één leeftijdscategorie worden in één weekend gespeeld. Dit betekent voor de finalisten 4 partijen in één weekend. Bij Junioren Tour toernooien (m.u.v. de Nationale Junioren Kampioenschappen en volledige weektoernooien) wordt als beslissende derde set een wedstrijdtiebreak tot 10 punten gespeeld. Dit beteken dat een Junioren Tour toernooi gespeeld kan worden met minimaal vier banen. Daarnaast is het verplicht om de verliezersronde op dezelfde dag te spelen als de eerste ronde.

Welke dag beginnen?
In de zomer is het mogelijk om op vrijdag vanaf 16:00 uur met het toernooi te beginnen. Er kan dan al een eerste ronde en een verliezersronde gespeeld worden van een bepaald onderdeel. Ons advies is om de oudste leeftijdscategorie op de vrijdag in te plannen. In de winter kan er ook op vrijdag (vanaf 16:00 uur) gestart worden, bijvoorbeeld wanneer je maar maximaal drie banen ter beschikking hebt. Met drie banen is het niet haalbaar om binnen twee dagen een Junioren Tour toernooi uit te spelen. Wanneer je op vrijdag wilt starten dien je dit bij je toernooiaanvraag aan te geven, zodat spelers hier bij de inschrijving al rekening mee kunnen houden. 

Handleiding

Wil je meer informatie over de organisatie van een Junioren Tour toernooi? In deze handleiding vind je alle informatie. 
De handleiding voor JT groen is hier te vinden.

Bekijk hier de veelgestelde vragen.