Peter Lucassen aanwijzingen

Tips

De verantwoordelijkheid voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid ligt natuurlijk niet alleen bij de zzp-leraar zelf. Verenigingen en centra spelen hier een evenzo grote rol in. Daarom hebben we voor beide partijen een aantal tips opgesteld om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Tips voor verenigingen en centra 

  1. Gebruik een modelovereenkomst: Kies voor een (nog lopende goedgekeurde) modelovereenkomst van de Belastingdienst. De KNLTB stelt deze gratis beschikbaar. Belangrijk is dat in de overeenkomst de zelfstandigheid van de leraar wordt bevestigd.  
  2. Geef ook feitelijk uitvoering aan de afspraken: Zorg ervoor dat de overeenkomst geen papieren tijger wordt en de zzp’er bijvoorbeeld daadwerkelijk feitelijk een andere rol heeft dan werknemers die hetzelfde werk doen. Blijf gedurende de overeenkomst van opdracht alert op dat de uitvoering in lijn blijft met de gemaakte afspraken. Zorg dus dat papier en werkelijkheid overeenkomen! 
  3. Werk met meerdere zzp’ers: Door meerdere zzp’ers in te zetten (die zelf ook meerdere opdrachtgevers hebben) en hen vrijheid te geven, toont de vereniging/organisatie aan dat er geen afhankelijkheidsrelatie is.  
  4. Beperk controle en instructies: Hoe minder de vereniging/organisatie controle uitoefent op de lessen, hoe sterker de zelfstandigheid van de leraar. 

Tips voor leraren 

  1. Werk voor meerdere opdrachtgevers: Dit vermindert het risico dat je als werknemer wordt beschouwd door de Belastingdienst. 
  2. Gebruik eigen materialen. 
  3. Onderhandel over de voorwaarden in de overeenkomst van opdracht met je opdrachtgever. 
  4. Bepaal eigen tarieven: Zorg ervoor dat je zelf je tarieven bepaalt en factureert. 
  5. Wees transparant: Zorg dat de vereniging/organisatie begrijpt en blijft begrijpen dat je als zelfstandige werkt, en maak duidelijke afspraken over je onafhankelijkheid.  

Schijnzelfstandigheid is een risico voor zowel verenigingen en centra, tennis- en padelscholen, als leraren, vooral met de nieuwe handhaving die ingaat per 1 januari 2025. Heldere afspraken, goed opgestelde overeenkomsten en een transparante werkwijze kunnen helpen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Het is aan te raden om bij twijfel juridisch advies in te winnen en de zzp-constructie te laten toetsen op rechtmatigheid. Verenigingen kunnen gratis eerstelijns juridisch advies inwinnen via juridischezaken@knltb.nl. Leraren kunnen contact opnemen met ARAG Rechtsbijstand, via “even sparren”. Ga daarvoor naar je leraren-app. De modelovereenkomst van opdracht is hier te vinden.