Verlichting (1)

Veiligheid lichtmasten

Vergunningsplicht

Het plaatsen of aanpassen van sportveldverlichting is een vergunning plichtige activiteit. Deze vergunning is in tweeën gesplitst: het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en een Omgevingsplanactiviteit (OPA). In het Bbl worden de (constructie) technische aspecten behandeld conform het Bouwbesluit, zoals de stabiliteit, fundering en windbelasting. De OPA gaat in op de bestemming en inpassing van het bouwwerk, zoals de locatie, bouwhoogte en (mogelijke) hinder voor de omgeving.

Bij realisatie van een sportveldverlichtingsinstallatie is het dus noodzakelijk vooraf aantoonbaar te maken dat de installatie voldoet aan de bouwtechnische kwaliteit en past binnen de omgeving. Ook bij aanpassingen aan de installatie, zoals bij het ombouwen naar ledverlichting is het nodig een vergunning aan te vragen. Dit heeft te maken met de veranderende lichthinder op de omgeving, het gewicht van LED-armaturen en de windbelasting op armaturen waarop de lichtmast berekend moet zijn.

Kwaliteitsborging

Na het verkrijgen van een vergunning (via gemeente) is er in de praktijk geen controle meer op de kwaliteit van de lichtinstallatie gedurende de levensduur. De zorg hiervoor valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de installatie, bijvoorbeeld de vereniging. Dit vraagt dus aandacht van de eigenaar om alert te blijven op regelmatige controle van de kwaliteit van lichtinstallaties en daarmee het borgen van een veilige sportomgeving. Eigenaren zijn hiervoor zelf verantwoordelijk en hebben daartoe een zorgplicht.

Naast bovengenoemde aanbeveling is het ook sterk aan te raden om de installateur/aannemer te vragen naar een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) waarbij een ‘mastkeuring’ periodiek wordt meegenomen en daarmee onderdeel is van jouw exploitatie. Vanuit zo’n meting kan een waarborg voor de stabiliteit en een levensduurverwachting worden afgegeven. In het nieuwsbericht dat op sportinfrastructuur.nl (onderdeel van NOC*NSF) over dit onderwerp is geplaatst kun je diverse onafhankelijke partijen vinden die dergelijke keuringen zouden kunnen uitvoeren. Bij het vervangen van armaturen kunnen deze partijen ook stabiliteitsmetingen uitvoeren die nodig zijn voor het vergunningentraject.

Indien lichtmasten bij vervanging van armaturen ouder zijn dan 15 jaar is het sowieso verstandig altijd een stabiliteitsmeting te laten uitvoeren. Meestal wordt er na zo’n keuring een garantie voor weer (minimaal) 5 jaar afgegeven waarna zo nodig opnieuw zo’n keuring zou moeten plaatsvinden.

Sporttechnische voorschriften

Vanuit de sport worden eisen gesteld aan de horizontale lichtsterkte, de gelijkmatigheid, de verblindingswaarde en de kleurweergave van installaties op de sportaccommodatie. Deze voorschriften zijn geborgd op het platform van Sportinfrastructuur en zijn per type sport verschillend. Voor meer informatie over de prestatie-eisen van verlichting wordt verwezen naar tennis verlichting en padelverlichting.

Meer informatie of vragen?

Via onze partner SportStroom kan eventueel nader advies worden ingewonnen. Ook kun je voor vragen altijd terecht bij jouw KNLTB accountmanager.