Luchtfoto tennisbanen tennisvereniging

Richtlijn aantal spelers per baan

In 2024 is de KNLTB gestart met het programma Ruimte voor Tennis en Padel – ‘Versterken Sportinfrastructuur’. Belangrijke strategische uitgangspunten binnen dit programma zijn de Bereikbaarheid en toekomstbestendigheid op basis van Beschikbaarheid en Bezetting. Uitgangspunten voor de bereikbaarheid zijn reistijden van maximaal 10 minuten voor outdoor en 20 minuten voor indoortennis op basis van onderzoek en de reisbereidheid van (potentiële) spelers. Om samen met aangesloten aanbieders (en gemeenten) een toekomstbestendige sportinfrastructuur voor tennis te bouwen is het belangrijk dat de faciliteiten die er zijn zo goed als mogelijk worden benut en de drie B’s zo veel mogelijk met elkaar in evenwicht zijn.

Gezonde baandruk

De KNLTB hanteert (2024) voor outdoor tennis een richtlijn van gemiddeld 75 spelers per baan. Voor de richtlijn van het aantal spelers per padelbaan, zie hier.

Met dit richtinggevende gemiddelde spreken we van een gezonde baandruk bij verenigingen waarin rekening houdend met maatschappelijke factoren iedereen voldoende (2-3 uur per week conform de beweegnorm) zou moeten kunnen tennissen. Daarbij adviseren we een bandbreedte van 60 – 90 spelers per baan ongeacht de baansoort en standaard uitgaande van tennisbanen met verlichting. Mocht de vereniging ambities hebben om veel competitieteams te willen faciliteren en/of veel trainingen aan te willen bieden dan heeft dat invloed op de beschikbaarheid van de banen en is een lage(re) baandruk noodzakelijk.

In het algemeen kun je stellen dat bij > 90 spelers per baan er sprake is van een overbezetting en bij < 60 spelers per baan van een onderbezetting.  Bij een hogere baandruk dan 90 komen de mogelijkheden om voldoende te kunnen spelen onder druk te staan.

Voor indoor tennis hanteert de KNLTB een richtlijn van gemiddeld 200 spelers per baan. Daarbij geldt een bandbreedte van 160 – 240 spelers per baan. Bij een hogere baandruk dan 240 zijn er geen mogelijkheden om (voldoende) te kunnen spelen. De richtlijn is gebaseerd op een gezonde baandruk en daarmee gezonde exploitatie bij commerciële centra. Voor verenigingen of stichtingen die indoortennis faciliteren kan (eventueel) met minder spelers per baan gerekend worden omdat er geen sprake is van een winstoogmerk.  

Baandruk toelichting

Baandruk is een cijfermatige uitdrukking waarmee we aangeven hoeveel personen er in één week gebruik kunnen maken van één tennisbaan. Hiermee is rekening gehouden met een gemiddelde sportparticipatie van 2 - 3 uur per week. De baandruk kan worden gebruikt om het maximaal aantal spelers/leden per baan vast te stellen en een wachtlijst in te stellen of extra baancapaciteit te onderzoeken.

Toelichting

Het berekenen van de benodigde baancapaciteit is per definitie maatwerk en daarom spreken we altijd van richtinggevende adviezen in de vorm van een richtlijn. De richtlijn als richtinggevend advies is o.a. gebaseerd op een gemiddelde sportparticipatie, gezonde beweegnorm en op basis van realistisch bespeelbare uren overdag en ’s avonds en rekening houdend met maatschappelijke factoren zoals werk. De praktijk leert dat het aanhouden van deze richtlijn in het algemeen tot voldoende speelmogelijkheden leidt.

Het verschil tussen de richtlijn voor outdoor en indoor is te verklaren vanuit het oogpunt van verenigingen (zonder winstoogmerk) versus commerciële aanbieders (met winstoogmerk) in relatie tot de benodigde exploitatie en bestaansrecht.

NB: De KNLTB kan richtinggevende adviezen en ondersteuning bieden aan aanbieders (en gemeenten) voor meer inzicht in benodigde baancapaciteit middels het maken van berekeningen en een op de regio toespitste omgevingsanalyse als grondslag bij capaciteitsvraagstukken en/of het verwezenlijken van lokale ambities. Deze adviezen dienen altijd aangevuld te worden met maatwerk over de lokale omstandigheden (o.a. demografische opbouw, competitiedeelname, trainingen en vrij spelen) van aanbieders.

Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij jouw KNLTB Accountmanager of via verenigingsondersteuning@knltb.nl.