Peuters en kleuters slaan bij Buytenwegh hun eerste ballen

TV Buytenwegh

Waarom pas beginnen met tennissen op zesjarige leeftijd als dat ook eerder kan? Met dat uitgangspunt gingen initiatiefnemers Jeanine Ensink en Eugenie van der Wolk aan de slag met Happy Kleutertennis: een speciale tennisvariant voor de allerkleinsten. TV Buytenwegh uit Zoetermeer heeft hierdoor in twee seizoenen ruim zeventig nieuwe leden.

Zo staat het duo bijna dagelijks op de baan met kleuters en zelfs enkele peuters. De jongste deelnemer is nog maar tweeënhalf jaar. “Zij komen op een heel laagdrempelige manier voor het eerst in aanraking met tennis”, zegt Ensink. “Zie het eigenlijk als buitenspelen, maar dan met een tennisracket en tennisbal. We tennissen met het kleinste materiaal. De les duurt een half uurtje en als de kinderen ondertussen even naar hun moeder willen, dan kan dat gewoon. Na de wedstrijd eten we met z’n allen fruit, krijgen de kids een sticker voor hun diploma en kunnen ze nog even spelen op de minibaan of tegen de muur aan slaan. Voor hen is het één groot feest.”

Basisscholen

Ensink en Van der Wolk geven tennislessen op basisscholen en bieden de kinderen de mogelijkheid om kennismakingslessen te volgen bij Buytenwegh en De Aeronauten, de clubs waar beide dames lesgeven. Buytenwegh vroeg Ensink een plan te maken om via kleutertennis het teruglopende ledenaantal weer een boost te geven. “Het bestuur wilde dat het weer gezelliger en sfeervoller op de club werd. Met Happy Kleutertennis is dat gelukt. Want behalve de kinderen die op de baan staan, komen ook de ouders naar de club om er wat te drinken en te kletsen. Een aantal van hen werd zelfs lid van de club. Vorig jaar startten we met 55 kindjes, waarvan er 32 lid werden. Dit seizoen zijn veertig nieuwe kinderen lid geworden. En behalve dat de kinderen erg veel plezier hebben, ontwikkelen zij ook al op jonge leeftijd hun motoriek. Je ziet al dat sommigen echt talent hebben. Wanneer zij zes jaar zijn stromen zij door naar Tenniskids.”

Energie

Het tennissen met kleuters en peuters vereist volgens de tennislerares veel energie en inlevingsvermogen. “Eugenie en ik zijn twee energieke meiden. Dat heb je nodig om met deze doelgroep om te gaan. Je moet hen constant motiveren, troosten als dat nodig is, een aai over de bol geven; dat soort dingen. Daarnaast is het goed dat je altijd iets organiseert, ook als het bijvoorbeeld slecht weer is. In de winter hebben wij in een hal getennist en toen het slecht weer was ontwierpen wij in het clubhuis ons eigen tennisshirt. Als de kinderen maar met elkaar bezig zijn op de club.”