Tenniskids@School: werk samen met basisscholen voor nieuwe jeugdleden

Tennisschool House of Tennis

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Wil je als vereniging meer jonge leden aan je binden? Zoek dan het contact met bassischolen uit de omgeving. Want met een leuke tennistraining tijdens de gymles laat je basisschoolleerlingen in aanraking komen met tennis. Tennisschool House of Tennis is in de regio Arnhem met veel succes actief met het Tenniskids@School-principe. Meerdere verenigingen uit de regio profiteren hiervan met de aanwas van nieuwe leden. 

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

House of Tennis fungeert als het ware als de brug tussen de tennisverenigingen en de basisschool. Clubs uit Arnhem en omstreken schakelen gezamenlijk de tennisschool in om tennislessen te geven op scholen. Met als doel; kinderen enthousiast voor tennis zodat zij lid worden van een vereniging. De kids kunnen vervolgens zelf bepalen bij welke club zij gaan tennissen.

 “In een les maken wij de kinderen helemaal gek van tennis”, vertelt Marlies Eeuwes van House of Tennis. De trainingslessen op basisscholen zijn helemaal gericht op de kinderen te enthousiasmeren voor tennis. Er wordt dan ook niet ingegaan op techniek of andere lastige onderdelen. De lessen worden aangeboden aan leerlingen van de groepen 3 tot en met 8, maar volgens Eeuwes ligt de focus op kinderen uit groep 3 en 4. “De training is heel laagdrempelig. We laten de kinderen makkelijke oefeningen doen. Bijvoorbeeld door hen op een simpele manier ballen te laten overslaan of hoog te houden, maar wel met een wedstrijdelement in de oefening verwerkt. We gebruiken hierbij de lichtere Tenniskids-ballen. Het lesgeven aan leerlingen van groep 3 en 4 werkt het meest effectief, want in die leeftijdsfase maken kinderen over het algemeen hun eerste keuze om een sport te beoefenen.”

Eeuwes vervolgt: “Alles draait om het enthousiasme van de trainer. Hij of zij bepaalt het succes. Tennis moet verkocht worden als een onwijs leuke sport. We merken ook echt dat de kids het tof vinden om te tennissen.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Na de tennisles hebben kinderen de mogelijkheid om in contact te komen met tennisverenigingen in de buurt. “Voor die enthousiastelingen verzorgen wij een extra training bij tennisclub, waarin zij nóg een keer helemaal gek worden gemaakt van tennis. Wij hopen daarmee dat deze kids zo bezeten zijn geworden dat zij uiteindelijk lid worden en meedoen aan het Tenniskids-programma van de club.”

Een fraai voorbeeld van waar Tenniskids@School goed gewerkt heeft is tennisvereniging De Hoge Wick. “Mede hierdoor is deze vereniging uitgegroeid tot de club met de meeste jeugdleden van Gelderland. Iedere club heeft baat bij een goede samenwerking met basisscholen”, aldus Eeuwes. “Het varieert per klas hoeveel kinderen er uiteindelijk lid worden. Maar wanneer er per school 25 lid worden van een tennisclub, dan zijn wij erg tevreden.”