Startersgroep neemt voor volwassenen drempel weg om lid te worden

GTC Groenlo

Er bestaat bij volwassenen die geïnteresseerd zijn om te beginnen met tennis nog wel eens een drempel om daadwerkelijk lid te worden van een vereniging. Deze horde zit ‘m voornamelijk in de gedachte dat zij het spelletje nog niet allemaal even goed onder de knie hebben en hierdoor wellicht buiten de boot vallen. GTC Groenlo bedacht hiervoor een oplossing. Het plaatste nieuwelingen in een zogenoemde startersgroep en liet hen stapsgewijs in aanraking komen met de tennissport. Negentig procent van deze startersgroep bleef ook het seizoen erna lid.

Twee keer per seizoen richt Groenlo een startersgroep op van zo’n tien nieuwe leden die de tennissport vanaf de basis willen leren. De laagdrempelige oefenvormen zorgen ervoor dat de beginnende tennissers plezier aan tennis beleven. “En in een team waar iedereen ongeveer hetzelfde niveau heeft ontstaat al snel binding met elkaar”, vertelt interim-voorzitter van GTC Groenlo Peter Konings. “Er is bij volwassenen die nog niet zo bekend zijn met tennis toch een bepaalde schroom om lid te worden van een vereniging. Die schroom haal je weg door hen met mensen te laten spelen die in hetzelfde schuitje zitten. Belangrijk is om een enthousiaste leraar voor de groep te zetten die de lessen verzorgt. Je ziet al snel dat de leden onderling via Whatsapp afspreken om buiten de trainingen ook te gaan tennissen.”

Driemaal starterslidmaatschap

De starters krijgen een speciaal introductielidmaatschap aangeboden. Voor de helft van de gebruikelijke prijs krijgen de nieuwe leden tien tennislessen van anderhalf uur. Daarnaast kunnen zij in een speciale klasse meedoen aan de clubkampioenschappen. Maar ook over de periode ná het eerste seizoen heeft GTC Groenlo nagedacht. De Gelderse vereniging biedt de groep de mogelijkheid om ook het seizoen erna tennislessen te blijven volgen tegen een gunstig tarief in de startersgroep. “De groep schuiven wij gewoon door”, belicht Konings. “De regel is dat de nieuwe leden drie keer gebruik kunnen maken van het starterslessen. Het is belangrijk om de groep zo lang mogelijk bij elkaar te houden. Negentig procent van de beginners blijft ook het seizoen erna lid van de club.”

Promotie

Met een advertentie in het plaatselijke huis-aan-huisblad en promotie op de website wordt de startersgroep bekend gemaakt. Konings: “Maar de beste promotie is mond-op-mondreclame. Er stapten zelfs zes personen van de badmintonclub over naar onze vereniging omdat zij goede verhalen hadden gehoord over de startersgroep.”

Het bestuur van Groenlo bekijkt zelfs de mogelijkheden om hetzelfde principe te introduceren bij beginnende jeugdleden. “Een bijkomend voordeel van de startersgroep is dat de ouders hun kinderen meenemen naar de club. Zo komen ook zij in aanraking met tennis. Daarnaast is Groenlo actief met schooltennis en organiseren wij een vriendjesdag waar jeugdleden een vriend of vriendin als introducee mee mogen nemen. Wellicht is het voor de toekomst een idee om ook een startersgroep voor kinderen op te zetten.”