Nieuwe Sloot zet vraag van rolstoeltennisster om in concreet aanbod

TV Nieuwe Sloot

In mei 2014 werd bij Tennisvereniging Nieuwe Sloot de World Team Cup voor rolstoeltennis georganiseerd. De club bood zelf op dat moment nog geen mogelijkheden aan voor rolstoeltennis. “Wij hadden daar wel al vaker over nagedacht en vonden het ook raar dat we dat niet aanboden, maar het idee bleef toch steeds op een plank liggen”, zegt communicatiemedewerkster Ingeborg Houdijk van Nieuwe Sloot. Een concrete vraag tijdens een clinic bracht daar verandering in.

De World Team Cup die Nieuwe Sloot mocht organiseren was al een goede testcase dat de faciliteiten voor rolstoeltennis op de tennisclub in Alphen aan den Rijn aanwezig zijn. Tijdens een clinic met Esther Vergeer vorig jaar kwam er dan ook een terechte vraag. “Lizzy, ons eerste rolstoeltennislid, vroeg of het bij ons mogelijk was om als rolstoeler lid te worden. Aan de hand van die concrete vraag uit de markt hebben wij dus ons aanbod uitgebreid naar rolstoeltennis.”

Esther Vergeer Foundation

Bij het inventariseren van die plannen kwam de tennisclub snel tot de ontdekking dat het zonder financiële steun niet haalbaar was. “Ons meest ideale plaatje bleek niet betaalbaar. Wij wilden bijvoorbeeld graag een jaarprogramma voor binnen en buiten aanbieden en lessen in groepen van vier in plaats van acht”, zegt Houdijk. Om dat toch te realiseren deed Nieuwe Sloot een beroep op de Esther Vergeer Foundation en haar project Join the Club. Houdijk: “Zij kregen al langer vragen uit de tenniswereld over rolstoeltennis bij clubs.

Join the Club van de Esther Vergeer Foundation zorgt er daadwerkelijk voor dat de kinderen op de juiste plek bij de vereniging terecht komen en men bij de vereniging er klaar voor is om lichamelijk gehandicapte kinderen op een plezierige, veilige manier een plaatsje bij de vereniging te geven. De Esther Vergeer Foundation neemt letterlijk alle

drempels weg en biedt zowel de kinderen/ouders als ook de vereniging de helpende hand. Met dat project proberen ze bij verenigingen letterlijk de drempels weg te nemen voor rolstoeltennis.” Nieuwe Sloot diende ook als pilot voor dat project.

Met daarnaast nog steun van het Fonds Gehandicaptensport en de KNLTB, dat per sporter een bijdrage levert, is Nieuwe Sloot nu in staat een compleet aanbod te bieden, waar ook buurtsportcoach en trainer Gerben de Groot erg blij mee is. “Het gaat hier om veelal beginnende sporters. Als je die wil behouden moet je ze toch intensief begeleiden. Dan wil je ze ook vaak op het park kunnen hebben.”

Volledig geïntegreerd

Op dit moment heeft de tennisclub vier jeugdleden en een senior die in het rolstoelprogramma meedraaien. Houdijk benadrukt dat het rolstoeltennis bij de club niet apart wordt gezien. Tijdens de jeugdcompetitie doen de rolstoeltennissers ook mee tussen de ‘lopers’. “Tijdens de open dag kregen wij daar vorig jaar ook vragen over van ouders, omdat ze dat bij andere clubs vaak wel als gescheiden hadden ervaren.” Bij Nieuwe Sloot is het rolstoeltennis volledig geaccepteerd en geïntegreerd in de club. Toprolstoelstennisster Diede de Groot die bij de club traint is inmiddels ook een begrip geworden. “Zij komt uit de buurt en zocht naar een locatie waar zij als topsporter kan trainen. Wij hebben nu dus ook topsport op de club.”

Weinig verschillen

Het komende jaar wil de club het programma verder uitbreiden naar meerdere groepen. “We zoeken daarvoor ook contact met fysiotherapeuten, revalidatiecentra en mytylscholen om ons aanbod onder de aandacht te brengen en ook om te informeren of zij geschikte potentiele leden kennen”, zegt De Groot. Voor clubs die ook vragen krijgen over rolstoeltennis heeft Houdijk een duidelijk advies: “Het lijkt misschien een onbekende wereld, maar onze ervaring is dat tennis en rolstoeltennis helemaal niet verschillen. Je hoeft dus niet bang te zijn. Kom maar gewoon met een aanbod!”