Meppeler LTC regelt vervoer van basisschool naar de tennisbaan

Meppeler LTC

Schooltennis is een beproefd middel voor tennisverenigingen om kinderen in aanraking te laten komen met de tennissport. De Meppeler Lawn Tennis Club (MLTC) gaat nog een stapje verder. Waar doorgaans de schooltennislessen verzorgd worden in een klein sportlokaal, wilde de Drentse club de kinderen het échte tennisgevoel meegeven. Met touringcars vervoerde MLTC drie dagen lang de kinderen uit groep drie, vier en vijf van zeven verschillende basisscholen en legde hen in de watten met een laagdrempelige en energieke tennisles.

Een hoop regelwerk was het wel, maar volgens hoofdtrainer van MLTC Harold Jans was het de inspanning zeker waard. Voor het vervoer van ruim zeshonderd kinderen moest een waterdicht schema in elkaar gedraaid worden. Met de hulp van veel vrijwilligers, enthousiaste trainers en proactieve leerkrachten is de operatie meer dan geslaagd. “Onze overtuiging is dat je kinderen pas echt enthousiast maakt voor tennis als je hen laat spelen op een echte baan op een tennisclub. Vandaar dat wij graag de kinderen naar onze club wilden laten komen in plaats van dat wij lesgeven in een klein zaaltje”, beschrijft Jans.

Het evenement werd eind mei 2016 gehouden. Bewust werd voor deze periode gekozen. Jans: “Bij veel sporten is het seizoen rond die tijd al afgelopen, terwijl de basisscholen nog gewoon open zijn. En wellicht slaat tennis dusdanig aan dat zij na de zomer besluiten om lid te worden.”

Schoolstichting succesfactor

In samenwerking met een lokale busvervoermaatschappij wist MLTC twee touringcars tegen een aantrekkelijke prijs te huren. “Het was natuurlijk makkelijk geweest als wij per dag alle kinderen van één school tegelijk konden vervoeren. Maar dat ging helaas niet. Elke school en elke klas heeft zijn eigen lesprogramma”, weet Jans. “Gelukkig waren alle leerkrachten bereid om waar nodig het lesrooster iets aan te passen. Zij vonden de tennisochtend ook een leuke break voor de kinderen. Wij maakten een vervoersschema en mochten bepaalde klassen écht niet kunnen, dan pasten wij het rooster aan. Maar in de praktijk leverde dat weinig problemen op.”

De succesfactor van het schooltennisevenement zit ‘m volgens Jans in het feit dat MLTC niet de scholen zelf, maar de overkoepelende stichting benaderde. De stichting bepaalt immers het beleid van de aangesloten scholen. Jans: “Door die partij te benaderen is je bereik veel groter. En als zij goedkeuring geven sturen zij in één klap alle scholen aan. Het gesprek met de stichting verliep goed. De enige voorwaarde die het stelde was dat wij het vervoer van de kinderen zouden regelen. Daar gingen we min of meer al van uit.”

Tennisinstuif als vervolgtraject

Ook over het vervolgtraject werd nagedacht door MLTC. Na de schooltennisdagen, waar alle kinderen na afloop een diploma ontvingen, konden de fanatiekelingen meedoen aan een tennisinstuif. Een middag waarbij ook de ouders uitgenodigd waren en de tennisoefeningen al iets serieuzer werden. “Zo’n zeventig kinderen van de eerste groep kwamen af op de instuif. Je bereikt zo een grote groep die echt geïnteresseerd is in tennis”, vervolgt Jans. “Er werd een parcours uitgezet waarbij de kinderen met verschillende competitieve oefeningen punten konden scoren. En ook nu werd er gezorgd voor een prijsje om de kinderen de indruk te geven dat zij het echt in de vingers hebben. Na afloop kregen de ouders de mogelijkheid om hun kind voor € 10,- aan te melden voor vier kennismakingslessen. Het doel was om tussen de vijf à tien procent van de oorspronkelijke groep uiteindelijk deel te laten nemen aan de kennismakingslessen en dat is ons gelukt.”