Meer seniorenleden voor TV De Boekhorst door 55+-cursussen

TV De Boekhorst

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

De tennisbanen van TV De Boekhorst zijn over het algemeen drukbezet. Uiteraard een aangename constatering voor de 1089 leden tellende vereniging uit Noordwijkerhout. Maar tussen 11.00 uur en 16.00 uur is het rustig op de club. Om de vrije banen te benutten richtte De Boekhorst zich op de senioren in de omgeving. Want voor de meeste van hen is dit dagdeel juist een uitgelezen mogelijkheid om ongedwongen en in het bijzijn van generatiegenoten te tennissen.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

In samenwerking met tennisschool PURE Tennis en de gemeente Noordwijkerhout zette De Boekhorst speciale 55+-cursussen op. Niet alleen werd er rekening gehouden met het tennisniveau, ook de trainingstechniek werd zodanig aangepast om blessures bij de ouderen te voorkomen. “Op deze manier kunnen zij op een laagdrempelige manier in beweging blijven”, weet Ewout Hinnen, tennistrainer van PURE Tennis. “We bedachten twee soorten cursussen van ieder tien lessen. Eén voor de bestaande leden en één voor de nieuwe en onervaren tennisser.”

De cursussen vielen samen met het gemeenteproject ‘Noordwijkerhout in beweging’, dat ervoor moest zorgen dat zowel jeugd als senioren meer gingen sporten. De gemeente zorgde voor de communicatie richting deze doelgroepen. Binnen De Boekhorst begeleidde de speciale seniorencommissie de ouderen tijdens de cursusperiode en het zorgde ook voor de follow-up. 

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De speciale 55+-cursussen sloegen direct aan en leverden De Boekhorst zo’n twintig nieuwe seniorenleden op. Hinnen: “Doordat de animo voor de cursussen onder de ouderen groot was werd de kwestie met de vrije banen goed opgelost. De ouderen vinden het leuk om in een ongedwongen sfeer te tennissen. De mensen maakten direct contact met elkaar en spraken onderling af om buiten de cursus om te gaan tennissen. Door deze sociale binding blijven de senioren langer lid. Nu is het aan de club om hen te blijven voorzien in hun behoeften.”

Een andere fijne bijkomstigheid van het gemeenteproject was dat er ook jeugd met tennis in aanraking kwam. Dit resulteerde in veertig nieuwe jeugdleden.