Samenwerking in Schooltennis biedt uitkomst voor alle partijen

L.T.V. De Hut

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

De situatie bij de relatief kleine tennisvereniging L.T.V. De Hut inzake jeugdleden was een paar jaar geleden zorgelijk. De club had niet veel jeugdleden en het bleek lastig om nieuwe leden te werven. De Hut had ook niet de omvang om op elk niveau en voor elke leeftijdcategorie een passend aanbod van trainingen en gezellige activiteiten te ontwikkelen. ”En voor je het weet zit je daardoor in een neerwaartse spiraal”, aldus voorzitter Tom van den Heuvel. Het jeugdtennis in Aarle-Rixtel was toe aan een nieuwe impuls.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Ook tennistrainersbureau Marell Sports, dat bij De Hut de trainingen verzorgt, was er veel aan gelegen het jeugdtennis weer te laten bloeien en zichzelf zo op de kaart te zetten. “Marell was pas net bij ons aan de slag toen één van de scholen uit het dorp vroeg of we niet een keer een Schooltennis-clinic wilden verzorgen”, legt Van den Heuvel uit. “Uiteraard hebben we dit plan met beide handen aangegrepen en juist doordat we dit samen met de school hebben aangepakt, heeft het ons heel veel opgeleverd. Ons tennispark ligt niet vlakbij de school, dus hebben we een taxibedrijf en tevens één van onze sponsoren gevraagd of de schoolkinderen ook naar de tennisbaan vervoerd konden worden. Dat werkte prima, uiteindelijk is alleen groep 8 op de fiets gekomen. Op deze manier konden wij ons park laten zien en ook op een echte tennisbaan – en dus niet in een gymzaal – een les verzorgen.”

De les werd gegeven door Marell Sports, dat op professionele wijze een leuke en leerzame dag organiseerde waarop de les ook goed aansloot bij de verschillende deelnemende groepen. “Na afloop kregen alle kinderen een zak fruit mee, wederom afkomstig van een lokale sponsor. Op die manier konden we de dag ook een goede manier afsluiten.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De clinic bleek een initiatief dat voor alle partijen de perfecte oplossing op het perfecte moment was. Vooral voor de club en de tennisschool was het een uitkomst om juist nu een gelegenheid te krijgen zichzelf te profileren. Van den Heuvel: “Omdat we als club en tennisschool samen de dag georganiseerd hebben, maar ook omdat we de hele dag samen aanwezig waren en optimaal plezier beleefden. Hierbij was het voor ons als vereniging prettig dat de trainers al ervaring hadden met dit soort clinics voor scholen. Inmiddels hebben we deze activiteit al een keer herhaald, bij alle drie de scholen in de nabije omgeving. Het resultaat is een forse stijging van het aantal jeugdleden. Kortom: een win-win-situatie.”

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.