Jeugd bij TC De Burght kiest eigen trainingsuren

Jeugd bij TC De Burght kiest eigen trainingsuren

Trainen op vaste dagen en tijdstippen? Dat gebeurt niet bij TC De Burght. Althans, dat geldt voor de jeugdleden van de Maastrichtse vereniging. Kinderen hebben de mogelijkheid om doordeweeks vier dagen te trainen en kunnen zo vaak meedoen als zij willen. Het zogenoemde flex tennistrainingssysteem draait inmiddels twee jaar en de club zou niet meer terug willen naar het ‘traditionele’ planningsschema. “Het jeugdledenaantal is met 25 procent gestegen”, benoemt bestuurslid jeugdtennis Niels Harteman één van de voordelen.

Afgestapt van traditionele indeling

Het principe is vrij eenvoudig. De Burght deelt zijn in totaal honderd jeugdleden op in de groepen rood, oranje, geel en groen, zoals bij Tenniskids ook wordt gedaan. Vervolgens blokt het op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16.00 uur tot 20.00 uur viermaal een uur trainingstijd in. Elk kind is elke dag vrij om mee te doen aan de training in zijn eigen categorie. “We zijn afgestapt van de traditionele manier van het indelen van trainingen”, vertelt Harteman. “Met negen banen kun je eenvoudiger deze stap maken dan wanneer je als club beschikt over een kleine accommodatie. Doorgaans zijn rond de tijdstippen die we aanhouden niet alle banen bezet.”

 

Harteman vervolgt: “Na een aantal weken wisten we op welke dagen en tijdstippen het druk was. De leraar bepaald aan de hand van de drukte de oefenstof van de trainingen. Gelukkig zijn zij erg betrokken bij onze club. Zij snappen waarom wij op deze manier de trainingen indelen.”

Veel voordelen

Harteman ziet veel voordelen van het flexibele trainingssysteem. Het belangrijkste is volgens hem dat kinderen niet meer de dupe hoeven te zijn van een afgelaste training door bijvoorbeeld slecht weer. “Het kan weleens voorkomen dat het twee maandagen achter elkaar minder weer is, waardoor een kind twee weken niet kan tennissen. Met dit systeem kan hij of zij de training een dag later of op een ander moment inhalen. Maar ook voor de fanatiekelingen is deze indeling ideaal, want wie zin heeft kan dus liefst vier keer in de week trainen. Door meer uren op de baan te staan worden zij beter en kiezen zij er sneller voor om mee te doen aan de competitie. Daarnaast levert het de club minder planningsstress op.”

Groei

De trainingsmethodiek heeft ook een positief effect op het ledenaantal. Sinds de invoering van het flexibele systeem is het jeugdledenbestand met 25 procent gegroeid. “En ik weet haast zeker dat deze omschakeling daar een groot aandeel in heeft gehad”, weet Harteman. “Het bestuur, de trainers en de ouders van de jeugdleden zijn te spreken. Voor de toekomst is het wellicht verstandig om te kijken naar een limiet voor de hoeveelheid kinderen per training, zodat wij kunnen garanderen dat de lessen van een hoog niveau zijn. Het moet namelijk ook niet zo zijn dat deze aanpak ten koste gaat van de andere leden. Dezelfde planningsmethode ook toepassen bij de senioren zal waarschijnlijk lastig worden. Maar wellicht valt er een manier te bedenken waarin we ook de senioren de mogelijkheid geven om meer te kunnen trainen.”