Molenhoek kiest voor bewezen succesprojecten en blaast jeugdtennis nieuw leven in

ATV De Molenhoek

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

De jeugdafdeling van ATV De Molenhoek was op z’n zachtst gezegd niet bepaald in bloei. De tennisvereniging uit het Overijsselse Aadorp telde slechts één jeugdlid, die ook nog eens de leeftijd van achttien jaar naderde (en daarmee dus geen jeugdlid meer zou zijn). Het plan dat de club vervolgens uitrolde om het jeugdledenaantal op te krikken sloeg zó in dat Molenhoek zelfs de sportstimuleringsprijs van de gemeente Almelo won én 38 nieuwe jeugdleden mocht verwelkomen.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Het plan behelsde een combinatie van schooltennisactiviteiten, de aanleg van een nieuwe tennisbaan en een bijzonder betrokken vrijwilliger. Tennissend lid van Molenhoek Sandra Veldhuis was bereid om op vrijwillige basis tennislessen te verzorgen. De club betaalde de cursuskosten zodat zij haar trainerslicentie kon halen. En ook niet onbelangrijk: Veldhuis kan met haar niveau vier een aardig balletje slaan. “Wanneer je een tennisschool inschakelt heb je vaak met verschillende trainers te maken. Ik hoorde van ouders dat kinderen dit niet prettig vonden”, vertelt secretaris van Molenhoek Jeroen Gerrits. ,,En wanneer je geen tennisschool inschakelt bespaar je veel geld. Maar iemand die op vrijwillige basis tennisles wil geven moet je maar net vinden. Wij hadden het geluk dat Sandra het graag wilde doen.”

All-in lidmaatschap

Nadat Veldhuis haar trainerslicentie behaalde besloot Molenhoek om via het organiseren van schooltennisactiviteiten de jeugd in aanraking te laten komen met Tenniskids. Dit leverde de club maar liefst 38 nieuwe leden op. Gerrits: “Het begrip Tenniskids was bij de kinderen nog onbekend. We hebben drie basisscholen op ons park uitgenodigd voor tennislessen en veel werden er enthousiast. Als kinderen vervolgens lid wilden worden, dan konden zij kiezen voor een speciaal all-in lidmaatschap van € 95,-.” In vergelijking: de kosten van het oorspronkelijke lidmaatschap bedroegen € 60,-, maar daar zaten geen tennislessen bij inbegrepen. Wie wel trainingen wilde moest zelf voor de kosten opdraaien.

Driekwarttennisbaan

Een andere wens van het clubbestuur van Molenhoek was om een driekwarttennisbaan (vergelijkbaar met de baanafmeting voor Tenniskids oranje) aan te leggen. Zo kon de club de nieuwe jeugdleden voorzien van een baan met geschikte afmetingen. 

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Molenhoek maakte van die wens werkelijkheid en werd afgelopen maand prompt winnaar van de sportstimuleringsproject van de gemeente Almelo. Naast deze bijzondere eer ontving Molenhoek een geldbedrag van € 250. De som kwam ten goede aan tennismateriaal voor de jeugd. “We zijn supertrots op de titel. We hebben meteen een grote banner gemaakt en deze langs de nabijgelegen snelweg geplaatst. Andere clubs gaven ook al aan oren te hebben naar dit unieke concept. We zijn blij dat onze jeugdtak weer volop leeft.”