Licentie

Iedere tennisleraar heeft een geldige licentie nodig om les te mogen geven bij een KNLTB tennisvereniging. Een licentie kan tegen betaling worden aangevraagd door iedere gediplomeerde tennisleraar.

Trainers zijn verschillend opgeleid en hebben ook verschillende soorten licenties (A, B of C).  Zo weet de vereniging wat ze van de trainer mag verwachten. Dit is ook van belang voor het functieprofiel en takenpakket van de leraar. Er zijn verschillende soorten bij- en nascholing, workshops e.d. die aansluiten bij de opleiding en interesse van een trainer.

In het licentiereglement kan je meer informatie lezen over de werkgebieden van de tennisleraar, en over de regels en voorwaarden rond de licentie.

Permanente Ontwikkeling

Een goede tennisleraar is belangrijk voor een vereniging. Voor de leraar zelf, maar ook voor clubs is het noodzakelijk dat een tennisleraar zich blijft ontwikkelen en op de hoogte blijft van de laatste technieken en ontwikkelingen. Daarom is in 2016 het systeem van Permanente Ontwikkeling (PO) ingevoerd. Als tennisleraar kom je alleen in aanmerking voor een KNLTB licentie indien je aantoont dat je jouw vakbekwaamheid ontwikkelt conform de regeling Permanente Ontwikkeling.

Licentieaanvraag

Als je op (de banen van) een bij de KNLTB aangesloten tennisvereniging les wilt geven, moet je in het bezit zijn van een geldige licentie. Ook als je wel een erkend tennislerarendiploma hebt maar op dit moment geen les geeft, is het aanvragen van de licentie interessant. Ben je in het bezit van een geldige licentie, dan ontvang je o.a. automatisch een uitnodiging voor de deelname aan de KNLTB-bijscholingscursussen.

Verlengen of voor het eerst aanvragen
Voor het verlengen van je licentie dien je 24 PO punten in twee jaar te behalen. Voor het aanvragen van een licentie kan je terecht bij ‘MijnKNLTB’ > ‘Mijn Rol’ > ‘Aanvragen licentie’. Indien je voor het eerst een licentie aanvraagt, dien je naast de aanvraag eveneens kopieën van je behaalde diploma/certificaten per post naar de KNLTB of gescand per e-mail naar tennisleraren@knltb.nl te sturen.

Betalingen

Betalingen voor testdagen, licentieaanvragen en bijscholingscursussen kunnen sinds 2015 alleen nog via MijnKNLTB worden gedaan middels iDEAL. Momenteel werkt dit systeem helaas niet met alle browsers foutloos. In dit document vind je een overzicht van welke browsers worden geadviseerd. Tablets en mobiele telefoons werken nog niet met dit systeem, gebruik dus sowieso een PC.

Buitenlandse opleiding

Diegenen die ooit in het buitenland voor (een) tennisleraaropleiding(en) slaagden dienen de benodigde informatie aan te leveren volgens onderstaand document (dat hieronder ook in het Engels beschikbaar is), om daarmee gelijkstelling aan een Nederlandse licentie aan te vragen. Je kunt het document opsturen naar de KNLTB, afdeling Tennisleraren, Postbus 1617, 3800 BP Amersfoort of in gescande vorm mailen naar tennisleraren@knltb.nl.

 

Download hier het licentiereglement