Tennisbaan groen bomen

Financieringsmodel Kwaliteitszorgsysteem gewijzigd voor waarborgen goede en veilige sportomstandigheden

‘Certificaat fee vanaf 1 april 2025 als nieuwe financiële grondslag voor een duurzame financiering van de sportkwaliteit en sportveiligheid in Nederland’

Om de sportkwaliteit en sportveiligheid van sportvloeren en accommodaties onafhankelijk te kunnen borgen, beschikt Nederland over een zelfregulerend (privaat) kwaliteitszorgsysteem (KZS) van voorschriften en procedures, in aanvulling op de wetgeving, om te komen tot bekende en uniforme bouw- en sportkwaliteit. Dit systeem kent een set van integrale afspraken tussen de markt, overheid en de sport om te komen tot een goede, veilige en duurzame sportinfrastructuur. De wijze waarop voorschriften, richtlijnen en meetmethoden tot stand komen staat beschreven in procedures op het centrale (kennis)platform sportinfrastructuur.nl (onderdeel en in beheer van NOC*NSF). Per sport zijn er handleidingen opgesteld waarin staat beschreven hoe en wat er wordt gemeten om de sportkwaliteit en sportveiligheid te kunnen vaststellen. Bij goedkeuring ontvangt de opdrachtgever een certificaat waardoor de banen voor wedstrijdgebruik geschikt zijn. Daarnaast draagt dit certificaat bij aan de algemene zorgplicht van eigenaren van sportaccommodaties om te zorgen voor goede en veilige sportomstandigheden op basis van algemeen geaccepteerde voorschriften en referenties. De financiering van dit systeem kent met ingang van 1 april 2025 een wijziging. In dit nieuwsbericht lees je daar meer over.

Certificaat fee

De huidige grondslag van financiering van het KZS kent (voornamelijk) betaalde accounts en het raadplegen van alle belangrijke informatie over voorwaarden en eisen aan sportaccommodaties staan achter een login. Deze financieringsvorm en vooral de consequentie van relevante en benodigde informatie achter een login, kreeg kritiek en is na evaluatie niet voldoende toereikend en ook niet transparant genoeg gebleken. Door NOC*NSF is daarom besloten, na afstemming met gemeenten en sport, om met ingang van 1 april 2025, in het geval van nieuwbouw of renovatie van sportvloeren, een door opdrachtgever (éénmalige) certificaat fee per veld/baan te betalen. Voor meer informatie en achtergrond over de financiering en tarieven van certificaat fee lees hier het artikel op Sportinfrastructuur.nl.

Daarmee draagt iedereen, op korte of langere termijn, bij aan het in stand houden en verbeteren van de sportkwaliteit en sportveiligheid van onze hoogwaardige sportinfrastructuur. Daar tegenover staat dat alle relevante informatie zoals voorschriften, procedures en de sportproductenlijst openbaar worden gezet en er niet meer een jaarlijks account hoeft te worden betaald om toegang te krijgen tot deze informatie. De KNLTB juicht het toe om alle relevante informatie over voorwaarden en eisen voor iedereen zo toegankelijk en transparant mogelijk te maken en daarmee het gezamenlijk belang van alle sporters in Nederland te dienen. De éénmalige bijdrage per baan bij een renovatie of nieuwbouw door opdrachtgevers of eigenaren is nodig om het beheer en de uitvoering van het KZS en het kennisplatform (o.a. onderhoud en doorontwikkeling kennisplatform, certificering, onderzoek en innovatie, audits van keuringsinstanties, kennisdeling en bevordering en ondersteuning) te kunnen (blijven) financieren.

De certificaat fee per baan voor Tennis en Padel is met ingang van 1 april 2025 door NOC*NSF vastgesteld op 100 euro per baan excl. BTW (was 200 euro). Daarnaast wil de KNLTB, ter ondersteuning van goed accommodatiebeleid en voldoen aan de algemene zorgplicht van aangesloten sportclubs, een tegemoetkoming van 25 euro per baan investeren voor 2025 (jaarlijks vast te stellen). Deze bijdrage zal door NOC*NSF jaarlijks worden doorbelast aan de KNLTB op basis van het totaal aantal gecertificeerde banen voor Tennis en Padel van aangesloten sportclubs. De KNLTB bijdrage wordt automatisch verrekend met de te betalen certificaat fee door de opdrachtgever. Inning vindt plaats via de keuringsinstanties. De aangesloten sportclubs betalen dan 75 euro per baan excl. BTW, dus let daar op.

Integrale kosten kwaliteitsbeheer en controle bij vervanging of nieuwaanleg

De certificaat fee, instituut fee (beheer KZS) en separate keuringskosten per baan/project (keuringsinstanties) dienen te worden beschouwd als integraal onderdeel van de totale aanschafkosten voor renovatie of nieuwaanleg van tennis- en padelbanen. Belangrijk dus om daar aan de voorkant al rekening mee te houden. Deze kosten zijn onderdeel van het proactief werken aan en waarborgen van de aanleg- en sportkwaliteit van sportaccommodaties in Nederland en het (structureel) zorgen voor veilige sportomstandigheden en het minimaliseren van de risico’s via het KZS.

Vragen

Voor eventuele vragen over het kwaliteitszorgsysteem voor sportaccommodaties en de bijdrage van certificaat fee kun je terecht bij de helpdesk van Sportinfrastructuur via info@sportinfrastructuur.nl