Het was eigenlijk zo logisch. Twee verenigingen LTV Zuidland en LTV Bernisse dicht bij elkaar onder de rook van Rotterdam maken zich beide zorgen om de toekomst, zijn beide toe aan renovatie van het park en de daarmee gepaard gaande duurzaamheidsmaatregelen en staan open voor samenwerking.
Een fusie was al snel onderwerp van gesprek, aanvankelijk met drie partijen. Ook LTV Abbenbroek zat aan tafel, maar haakte af. De andere twee pakten door en hakten in de zomer van 2021 de knoop door, de fusie kwam er. Het moest ook wel echt een fusie worden, stelden beide verenigingen, een gelijkwaardige samenvoeging op neutraal terrein. Al snel ging de eerste paal de grond in voor een gloednieuw park. Subsidie via de BOSA-regeling was daarbij een welkome financiële impuls.
Bij zijn aantreden als voorzitter van LTV Zuidland, kort na zijn pensioen, had Arie de Snaijer het al gezegd. Hij wilde serieus kijken naar het toekomstperspectief van de club. Met een fusie én een gloednieuw park voegde hij de daad bij het woord. Overigens met uitdrukkelijke goedkeuring van de leden van beide verenigingen. Bij Zuidland stemde men unaniem in met de fusie en bij Bernisse kwam één blanco stem binnen, de rest was voor. Dit alles in goede samenspraak en samenwerking met de gemeente Nissewaard, die de financiering en bouw van het park voor haar rekening nam en dus formeel eigenaar is van het nieuwe park.
Ledenstop, uitbreiding
De gemeente had bij belangrijke beslissingen omtrent de bouw dan ook de laatste stem. In de praktijk ging vooral de gemeente over het bestek en stelde het de grond beschikbaar. Voor de tennisbanen betalen wij huur en na de oplevering is het clubhuis ‘om niet’ ons eigendom geworden. We beheren het alsof het ons eigen clubhuis is. We hebben een recht van opstal voor de grond waar het clubhuis op staat. Ook voor de twee padelbanen hebben wij een recht van opstal. De padelbanen zijn door de vereniging betaald en daar zijn we dus ook zelf verantwoordelijk voor. Dat was destijds de afspraak. In de tussentijd hebben we natuurlijk niet stil gezeten. In 2022, toen het park werd geopend, groeiden wij binnen no-time naar 500 leden. We moesten al snel besluiten tot een ledenstop en het clubhuis bleek te klein. Dat hebben we inmiddels al uitgebreid met zo’n vijftig vierkante meter.”
Verduurzaming
Verduurzaming was vanzelfsprekend nu er een nieuw clubhuis kwam. Daarbij ging de voorzitter direct te rade bij specialisten binnen de vereniging. “Want”, zo zegt De Snaijer zelf, “ik kan best goed praten, maar ik ben niet technisch.” Jarenlang lid Leo van der Pols, die zijn gehele werkzame leven actief was in techniek en verduurzaming, en voorzitter van de technische commissie Jeroen Maat, zijn dat wel.
De verenging en in het bijzonder Van der Pols, hadden voortvarende plannen op het gebied van duurzaamheid, maar liepen ook direct tegen een hindernis op. “Dat is meteen een belangrijke les voor verenigingen die op een vergelijkbare manier samenwerken met de gemeente: zorg dat je vanaf het begin aan tafel zit. Wij hebben nu een duurzaam clubhuis, maar het had duurzamer gekund. Wij wilden bijvoorbeeld een elektrische boiler koppelen aan een warmtepomp voor warm water en dat is er niet van gekomen. Een bouwer heeft altijd haast, wil door En ik moet zeggen; het clubhuis stond er snel. Maar waren wij eerder betrokken geweest, dan hadden we wellicht meer kunnen bereiken. Ook de aannemer heeft daar overigens een rol in. Dat is een prima bedrijf, maar wel één die zich vrij strikt houdt aan het bestek, daar niet zomaar van afwijkt.”
Subsidie, BOSA
Dat Van der Pols ondanks de beperkte invloed bovenop het project zat, heeft wel degelijk zijn waarde gehad. “Er liggen nu 86 zonnepanelen op het dak van het nieuwe clubhuis, maar als het aan de gemeente had gelegen, waren dat er slechts 48 geweest”, blikt hij terug. “Door onze eigen inspanningen hebben we met subsidie 38 extra panelen kunnen regelen. We waren aanvankelijk niet welkom bij de bouwvergaderingen. Dat was iets tussen de gemeente en de aannemer, zij hadden immers een contract. Dan is het zaak dat je je daar ordinair tussen wringt.”
Ook de voor de meeste verenigingen bekende BOSA-regeling (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) bood de nodige financiële verlichting. Zowel bij de oorspronkelijke bouw van het clubhuis als bij de latere uitbreiding was het een heel welkome, zo niet onmisbare aanvulling. Bernissepark kwam in aanmerking voor de ‘standaard’ 20 procent subsidie bij dit soort projecten en kon rekenen op extra subsidie voor de verschillende verduurzamingsmaatregelen. De club merkte overigens dat de BOSA-pot in 2024 veel sneller leeg was dan jaren eerder. De aanvraag voor 2025 staat open sinds 6 januari. Hier vind je alle informatie en instructies voor de aanvraag zelf. Veel regels en richtlijnen zijn veranderd ten opzichte van eerdere jaren.
Digitalisering
De nieuwe vereniging had intern, ook in overleg met de leden, wel helder geschetst hoe het een nieuw complex voor zich zag, vastgelegd in een plan van eisen. “Maar de gemeente kiest, gaat ook in zee met adviseurs, een aannemer, een technisch bureau. Wij zijn op zich wel snel betrokken geraakt, wij mochten na verloop van tijd de bestekken en concept- bestekken inzien. Daar hebben we ook de nodige aanpassingen gemaakt, want er zaten best veel onduidelijkheden in. Maar goed, je blijft een partij met slechts een mening, wij waren geen opdrachtgever. Die rol was voor de gemeente.”
Voor de ondergrond koos Bernissepark voor Match Clay. Ook was de bouw van het nieuwe complex dé gelegenheid om twee padelbanen aan te leggen en het voornemen was om een grote stap te zetten op het gebied van digitalisering, zeker aangaande de toegankelijkheid. Digitalisering en automatisering is hét terrein van Jeroen Maat, die zich daar ook in het dagelijks leven mee bezig houdt. Hij overzag hoe de nieuwe club een volledig automatisch en digitaal toegangssysteem kreeg. Inmiddels is het gehele systeem een feit kan elke lid op elk gewenst moment toegang krijgen tot het park. Toegangsrechten zijn afhankelijk van de rol op de club, maar iedereen kan toegang krijgen tot de banen en kleedruimtes. Verder maakt Bernissepark natuurlijk gebruik van het digitale afhangbord en is alles voorbereid om op termijn ook de baanverlichting ‘slim’ te koppelen aan het toegangssysteem. Maat werkt daarnaast aan een app om alle digitale toepassingen te verenigen op één plek en het zo voor de gebruikers nog overzichtelijker te maken.
De fusie en de aanleg van het nieuwe park, het is over het algemeen een succesvol traject geweest. Bovendien heeft de toevoeging van padel aan het aanbod zijn uitwerking niet gemist. Kort na de opening van het nieuwe park in 2022 groeide het totale aantal leden met enkele honderden en moest het bestuur besluiten tot een ledenstop. Mede daarom zijn er plannen voor een derde padelbaan.
"Betrek de leden!"
“Ben open, transparant, overleg bij zo’n groot project helder wat je doet met de rest van de vereniging”, wil De Snaijer verenigingen meegeven die voor een soortgelijke uitdaging staan. “Betrek leden en betrek ook vooral de juiste leden, mensen met een bepaalde kennis of expertise die je hierbij kunnen helpen. Ik heb het geluk gehad dat deze mannen erbij betrokken waren en zo zijn er meer geweest die vanuit expertise iets konden toevoegen. Over het algemeen zit er veel kennis in een vereniging.”
En, zo benadrukt De Snaijer nog maar eens, zeker als je samenwerkt met de gemeente, gaat het er niet zozeer om wie je bent, maar vooral wie je kent. “Leo kent mensen, Jeroen heeft zijn contacten en voor mij geldt dat natuurlijk ook. Samen weten we veel en kennen we mensen die ons verder kunnen helpen en dat is heel waardevol.”