MF NJK 2022 16 en 18 finaledag 2022DSC00108

Wedstrijdaanbod in de breedte verbeterd door vernieuwing Nationale Ranglijsttoernooien

Voorafgaand aan het zomerseizoen introduceerde de KNLTB een vernieuwd toernooicircuit voor Nationale Ranglijsttoernooien (NRT) met als doel het wedstrijdaanbod van NRT’s en open toernooien in de breedte te versterken. Dit vernieuwde aanbod draagt bij aan een beter topsportklimaat én een passender wedstrijdaanbod voor alle spelers. Uit een uitgebreide data-analyse en evaluatie onder spelers en toernooiorganisatoren blijkt dat de vernieuwingsdoelen grotendeels zijn behaald, een resultaat waar we met elkaar trots op kunnen zijn.

De belangrijkste uitgangspunten van de vernieuwing waren: sturing geven aan het wedstrijdaanbod, meer regie hebben op de samenstelling van de toernooikalender m.b.t. het aantal speelplekken en het niveau binnen de toernooien verhogen om spelers meer op niveau te laten spelen.Bij het opstellen van de kalender is rekening gehouden met de behoeften van spelers én de planning van (inter)nationale toernooien en evenementen. Hieronder volgen per subdoelstelling de belangrijkste inzichten en optimalisaties voor het zomerseizoen 2025. 

Meer richting geven aan het wedstrijdaanbod

Door meer regie op de kalender en een betere spreiding van de speelplekken is een meer gelijkwaardige verdeling tussen NRT's en open toernooien gerealiseerd. Het is een eerste stap in de juiste richting. We kijken hoe we dit in de toekomst nog verder kunnen optimaliseren.

Optimalisaties voor 2025

  • Speelweek 34 wordt aan de kalender toegevoegd, voor extra verspreid aanbod en wat aansluit bij de internationale toernooien in week 35 en 36.
  • NRT-aanbod per week teruggebracht van maximaal 4 naar maximaal 3 toernooien in één speelweek, omdat bij een groter aanbod het niveau daalt. Maximaal drie NRT-toernooien blijkt ideaal.    

Niveau binnen de toernooien verhogen  

De spreiding en duidelijke verdeling in het toernooiaanbod heeft het niveau binnen de toernooien verhoogd, waardoor spelers meer op niveau hebben kunnen spelen.

Bij de heren heeft 93,9% van de deelnames aan de NRT-1000 speelsterkte 2 of hoger, en 91,9% aan de NRT-500 speelsterkte 3 of hoger. Bij de dames ligt dit op respectievelijk 79,3% en 76,3%. Dit toont een hoger speelniveau vergeleken met 2023 (NRT*** en NRT****).

De gemiddelde ranglijstpositie bij de NRT-1000 is voor heren 74 en voor dames 61. Bij de NRT-500 liggen deze respectievelijk op 182 en 125. Het gemiddelde ligt bij de dames lager, omdat er minder direct geaccepteerde spelers per toernooi waren, vanwege de kleinere schema’s.

Optimalisatie voor 2025

  • De schemagrootte wordt voor dames aangepast naar maximaal 48 speelplekken per speelweek. 

Versterken van categorie-2 toernooien  

De vernieuwing richtte zich ook op de versterking van categorie-2 toernooien om meer toernooiorganisaties en clubs de kans te geven om toptennis op het park te laten plaatsvinden. Alle NRT’s boden tegelijkertijd een categorie-2 toernooi aan, zodat spelers die niet voor NRT’s werden geaccepteerd, toch punten voor de ranglijst konden halen.

Uit de evaluaties blijkt dat de meeste toernooiorganisatoren de toevoeging van categorie-2 toernooien waardevol vinden. Toch waren er ook enkele minder enthousiaste reacties. De komende periode wordt er gekeken naar de mogelijkheden om het te verbeteren.

Uit analyse blijkt dat 8%van de heren en 10% van de dames in dezelfde week zowel aan een NRT als een categorie-2 toernooi meedeed.  

Optimalisatie voor 2025

  • Opwaardering van de puntentabel voor categorie-2 om de doorstroom naar NRT’s te stimuleren en waarderen vanwege het hoge niveau.  

Nieuwe richtlijnen terugtrekkingen 

Afgelopen zomerseizoen heeft de KNLTB het beleid rondom terugtrekkingen aangescherpt, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het aantal terugtrekkingen. Voor 2025 blijft het doel om het aantal terugtrekkingen nog verder te verlagen.

Optimalisatie voor 2025

  • De deadline voor inschrijven wordt verschoven naar maximaal één week voor het toernooi. Hierdoor worden nog minder terugtrekkingen verwacht, omdat spelers een langere periode hebben om zich in te schrijven. Daarnaast levert dit meer duidelijkheid op over het deelnemersveld na acceptatie.  

Overige optimalisaties voor 2025 

Op basis van de resultaten uit het onderzoek en de data-analyse zijn er nog enkele optimalisaties voor het zomerseizoen 2025: 

  • Een vast tijdstip voor de loting. Dit wordt een vast tijdsblok op de dag voor aanvang van het speelschema. De concrete tijden worden opgenomen in het Reglement NRT 2025.
  • Afgelopen jaar zijn de schemagroottes voor het dubbelspel naar beneden bijgesteld. Uit eerdere cijfers bleek dat we het niveau niet konden waarborgen, omdat er veel spelers zonder ranglijstpositie meededen aan het dubbelspel. Ook werden sommige spelers niet geaccepteerd, terwijl ze het niveau wel hadden. In 2025 wordt de schemagrootte voor de herendubbel 12, zodat we minder spelers hoeven teleur te stellen.
  • Een volgende stap is de afstemming van de schemagroottes tijdens internationale speelweken. 

Een succesvolle vernieuwing

De positieve resultaten laten zien dat de samenwerking met toernooiorganisatoren en de investering van de KNLTB hebben geleid tot een breed verbeterd wedstrijdaanbod. Dit geeft spelers meer kansen om op hun eigen niveau te spelen.

Met de optimalisaties voor de zomer van 2025 verwacht de KNLTB samen met de organisatoren een volgende stap te zetten met de NRT’s.

Meer weten? Bekijk het webinar!

Nieuwsgierig naar meer resultaten, de uitleg van de optimalisaties voor 2025 of de conceptkalender voor zomer 2025? Bekijk dan onderstaand webinar.