Vanaf 1 januari 2025 introduceert de KNLTB een vernieuwd ratingmodel voor padel. Hiermee zet de KNLTB in op één universeel systeem dat nauwkeuriger en transparanter het speelniveau van spelers weergeeft. Dit nieuwe systeem is niet alleen gunstig voor spelers, maar biedt ook duidelijke voordelen voor padelaanbieders. Met deze verandering worden organisatoren/aanbieders in staat gesteld een gelijkwaardiger aanbod te organiseren. Hierdoor wordt padel voor iedereen spannender en uitdagender.
Met de explosieve groei van padel in Nederland zijn er uitdagingen ontstaan in het bestaande Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). Uit data-analyses en onderzoek blijkt dat het huidige model niet goed meer aansluit bij de werkelijke speelniveaus van spelers. Hierdoor ontstaan er scheve verhoudingen in de speelsterktes tussen dames en heren én bij het inschalen van (nieuwe) spelers.
Onderzoek en data
De belangrijkste inzichten uit onderzoek onder de padelcommunity zijn:
- 64% van de ondervraagden geeft aan dat padel speelsterkte toe is aan verbetering;
- 60% van de ondervraagden geeft aan dat setstanden onderdeel moeten zijn van de ratingverwerking bij padel;
- Bijna de helft van de wedstrijdpadellers (47%) vindt de eigen speelsterkte niet representatief;
- Voor 98% van de ondervraagden zijn gelijkwaardige wedstrijden één van de belangrijkste aspecten bij het spelen van padelwedstrijden. Voor 2 op de 5 maakt het de competitie zelfs uitdagender.
Daarnaast komt uit een uitgebreide data-analyse naar voren dat:
- Van de wedstrijden met een symmetrische geslachtscombinatie (twee mannen tegen twee mannen, twee vrouwen tegen twee vrouwen, of man/vrouw tegen man/vrouw) eindigt 29% van de wedstrijden ‘hard-eraf’, wat betekent dat de verliezende partij in beide sets hooguit 2 games wint. Bij asymmetrische geslachtsverdelingen (drie mannen en één vrouw, drie vrouwen en één man, of twee mannen tegen twee vrouwen) is dat percentage maar liefst 44%.
- Het toevoegen van games ervoor zorgt dat spelers minder wedstrijden nodig hebben om op representatieve weergave van hun speelniveau te komen en het zorgt voor minder grote schommelingen in de rating.
De nieuwe formule voor de berekening van de rating voor padel, ontwikkeld door de KNLTB, biedt een specifiek op padel afgestemde aanpak en verbetert deze aspecten.
Nieuw ratingmodel
Vanaf 1 januari 2025 gebruikt de KNLTB een nieuw ratingmodel voor padel. In de nieuwe formule voor het berekenen van de padelrating zijn deze wijzigingen opgenomen:
- Geslachtscomponent wordt onderdeel van de berekening
Er wordt rekening gehouden met de verschillende geslachtscombinaties die bij padel mogelijk zijn, wat zorgt voor een betere balans tussen speelsterktes van dames en heren. - Games gaan meetellen in de berekening
De nieuwe formule houdt niet alleen rekening met winst of verlies, maar ook met het aantal gewonnen en verloren games. Dit zorgt ervoor dat je sneller en efficiënter op je daadwerkelijke speelniveau komt.
Later in 2025 wordt er nog gekeken naar de initiële inschaling van nieuwe padel spelers of tennissers die ook gaan padellen. Ook verkennen we de mogelijkheid om flexwedstrijden (bijvoorbeeld club- of multi-club competities via de KNLTB Matchapp) onder bepaalde voorwaarden mee te laten tellen voor de rating. Zodra hier meer over bekend is zal dit gecommuniceerd worden.
Tot en met 31 december 2024 wordt nog gebruikt gemaakt van het huidige Dynamisch Speelsterkte Systeem voor de berekening van de rating.
Voordelen voor aanbieders
De vernieuwing van het ratingmodel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van padel in Nederland. Voor iedere wedstrijdpadeller wordt dit dé manier om je speelniveau eerlijk en nauwkeurig te meten. Ook heeft de vernieuwing grote voordelen voor aanbieders:
- Competitieteams kunnen op een gelijkwaardiger niveau worden ingeschreven;
- Toernooien worden spannender omdat spelers meer aan elkaar gewaagd zijn;
- Ook wordt er momenteel onderzocht onder welke voorwaarden flexibele wedstrijdvormen zoals bijvoorbeeld gespeeld in KNLTB Match, ook kunnen meetellen voor de rating. Hiermee worden de meer flexibele wedstrijdvormen - die georganiseerd worden door de clubs - versterkt.
- Langdurige betrokkenheid spelers. Een betere wedstrijdbeleving zorgt ervoor dat spelers langer actief blijven in de sport, wat bijdraagt aan een stabielere en groeiende spelersbasis voor aanbieders.
Door de vernieuwingen blijven zowel beginners als gevorderden langer en met meer plezier padellen, wat de duurzaamheid van de sport in Nederland ten goede komt.
Meer weten? Bekijk het webinar!
Wil je graag meer weten over de inhoud van het nieuwe ratingmodel? Bekijk dan onderstaand webinar voor meer informatie en achtergrond.