Dames tossen enkelspel

KNLTB-competities in 2025: speeldata en wijzigingen aanbod Voorjaarscompetitie

September en oktober zijn traditiegetrouw de maanden waarin de KNLTB zich voorbereidt op het nieuwe competitiejaar, zodat ook clubs ermee aan de slag kunnen. Het najaar is namelijk voor de meeste clubs de periode waarin het wedstrijdaanbod en de activiteitenkalender voor het nieuwe jaar worden bepaald, zodat ook leden hierover kunnen worden geïnformeerd.

De speeldata voor KNLTB-competities in 2025 zijn inmiddels definitief. De uitgangspunten voor het vaststellen van de speeldata worden hieronder toegelicht. Daarnaast zijn er een aantal kleine wijzigingen in het aanbod voor de eerste competitie van het jaar; de Voorjaarscompetitie.

Speeldata

De speeldata voor alle competities (voorjaar, zomer, najaar, winter) in 2025 zijn definitief vastgesteld. Bij het vaststellen wordt rekening gehouden met de volgende uitgangspunten:

Voorjaarscompetitie

  • Er wordt niet gespeeld op Koningsdag (zaterdag 26 april) en Bevrijdingsdag (maandag 5 mei).
  • Er wordt niet gespeeld in de meivakantie. In Nederland wordt standaard week 18 aangehouden. Veel scholen houden twee weken meivakantie aan en kunnen dan kiezen tussen week 17 of 19.
  • Er wordt niet gespeeld in het weekend van Pinksteren (zaterdag 7 juni t/m maandag 9 juni) vanwege het grote aantal toernooien dat in deze week georganiseerd wordt.
  • De laatste speeldagen zijn in week 22, rekening houdend met de start van het toernooiseizoen in week 23.
  • Om rekening te kunnen houden met bovenstaande uitgangspunten wordt er wél gespeeld op 2e Paasdag (maandag 21 april).

In de Tenniskids Voorjaarscompetitie (Rood en Oranje) wordt er tijdens de gehele meivakantie niet gespeeld op verzoek van veel spelers en clubs. Dit betekent dat er wel gespeeld wordt op 2e Paasdag (maandag 21 april) en 2e Pinksterdag (maandag 9 juni).

Zomeravondcompetitie

  • Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van 2024. Deze competitie start net als in voorgaande jaren in week 19.

Zomer Gemengd Zeeland

  • Deze competitie telt 5 speeldagen en start direct na de Voorjaarscompetitie en eindigt in het eerste weekend van de Zomercompetitie.

Najaarscompetitie

  • De Najaarscompetitie voor jeugd begint in week 36. Hiermee eindigt de competitie voor de start van de herfstvakantie in week 41.
  • De Najaarscompetitie start net als in voorgaande jaren in week 37. In het weekend van week 36 worden de TennisDirect Masters gespeeld ter afsluiting van het toernooiseizoen.

Wintercompetitie

  • Uitgangspunt voor de Wintercompetitie Tennis is om zo min mogelijk tegelijk te spelen met de Wintercompetitie Padel. Zo bieden we ruimte aan spelers die zowel aan de tennis- als padelcompetitie willen deelnemen. Na de kerstvakantie wordt 3 weken achter elkaar gespeeld vanwege de voorjaarsvakantie. Tijdens vakanties en feestdagen wordt er niet gespeeld.

Alle speeldata voor 2025 zijn te vinden op de pagina downloads. Op deze pagina vind je ook een handige jaarplanning tennis en jaarplanning padel, waarin je in één oogopslag het totale aanbod van KNLTB competities en toernooien ziet, met de verschillende inschrijfperiodes per competitie.

Wijzigingen aanbod Voorjaarscompetitie Tennis

In het aanbod voor de Voorjaarscompetitie Tennis 2025 zijn er een aantal kleine wijzigingen:

  • De competitiesoorten Dames Dubbel 35+ Zaterdag en Gemengd Dubbel 35+ Zaterdag zijn nieuw toegevoegd (landelijk).
  • De competitiesoorten Heren 17+ Zaterdag en Heren 35+ Zaterdag (2HE, 3HD) in Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt vanaf nu landelijk aangeboden.
  • De competitiesoorten Heren Dubbel, Dames Dubbel en Gemengd Dubbel 25+ op zaterdagavond (Noord-Holland) worden 17+.
  • De competitiesoorten Gemengd, Jongens en Meisjes 13 t/m 17 jaar op vrijdagmiddag (Noord-Holland) worden samengevoegd in de competitiesoort Junioren 13 t/m 17 jaar op vrijdagmiddag (Noord-Holland). Dit betekent dat jongens en meisjes door, mét en tegen elkaar spelen.

De volgende competities worden niet meer aangeboden:

  • Heren Dubbel 50+ Maandagmiddag (NB)
  • Dames Dubbel 50+ (op tijd) Maandagmiddag (NB)
  • Gemengd Dubbel 50+ (op tijd) Donderdag (ZE)
  • Gemengd 35+ Zaterdag (landelijk)

Klik hier voor een overzicht en de alternatieven voor deze competitiesoorten tijdens de Voorjaarscompetitie Tennis 2025.

Voor de Voorjaarscompetitie Padel zijn er geen wijzigingen in het competitieaanbod.

Op de hoogte blijven

Indien er wijzigingen zijn in het aanbod voor andere competities, wordt dit gecommuniceerd in de voorbereiding op de betreffende competitie. Eventuele reglementswijzigingen worden gecommuniceerd in november.

Alle (digitale) ontwikkelingen en optimalisaties worden gedeeld via onze Competitie Updates en Tenniskids Updates, de mails die regelmatig verstuurd worden aan competitieleiders en Tenniskids functionarissen, met belangrijke informatie rondom de organisatie van competities.