Competitie na winst aan net

Het boetebeleid van de KNLTB rondom competitie uitgelegd

Als KNLTB hebben we als missie om meer mensen meer te laten tennissen en/of padellen. Daar draagt het spelen van (competitie)wedstrijden aan bij, want hoe vaker een speler wedstrijden speelt, des te langer een speler lid is van jouw vereniging. Het is dan ook een positieve ontwikkeling dat steeds meer spelers de weg vinden naar het competitie spelen, mede dankzij de inzet van jullie competitieleider(s)!

Als KNLTB zijn we ervoor om deze missie te waarborgen en stimuleren we clubs, competitieleiders en spelers om niet alleen deel te nemen aan de competitie, maar vervolgens ook daadwerkelijk alle wedstrijden binnen een competitie te spelen. Dit vergroot niet alleen het spelplezier van jouw competitiespelers, maar ook die van teams in diezelfde afdeling. We helpen de competitieleiders op jouw vereniging daarin onder meer door handleidingen/stappenplannen/stroomschema’s waarin wordt uitgelegd wat een competitieleider kan doen in een bepaalde situatie.

Toch gebeurt het soms dat niet alle competitiewedstrijden gespeeld worden. Dit is omdat teams zich terugtrekken, of simpelweg niet op komen dagen op een competitiedag. Gelukkig is dit een klein aantal: slechts 0,4% van alle competitiewedstrijden wordt niet gespeeld, en 0,6% van het totaal aantal teams trekt zich terug. Ondanks dit kleine aantal beïnvloedt elke terugtrekking of niet gespeelde wedstrijd het spelplezier van competitiespelers, -teams of verenigingen. Bijvoorbeeld door het niet kunnen spelen van alle competitiewedstrijden waarvoor zij betaald hebben en anderzijds een oneerlijk verloop in de uiteindelijke eindstand van de afdeling binnen de competitie.

Dit kleine aantal niet gespeelde competitiewedstrijden en terugtrekkingen heeft mede te maken met dat er mogelijke consequenties aan hangen in de vorm van een geldboete. Met de kans op een mogelijke geldboete willen we verenigingen en competitieteams extra alert maken dat een team álle competitiewedstrijden speelt. En daarmee stimuleren dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt of dit haalbaar is bij het inschrijven voor een competitie. Een boete lijkt heel streng, maar we hebben geconstateerd dat het alleen geven van een waarschuwing zonder consequentie (geldboete) te weinig impact maakt. Natuurlijk houden we als KNLTB rekening met gegronde redenen en denken we mee waar het kan. Ook monitoren we rondom de competitie-indeling situaties waar terugtrekkingen kunnen ontstaan.

Mede dankzij de inzet van jullie competitieleider is het aantal terugtrekkingen en niet-gespeelde wedstrijden minimaal; laten we er met zijn allen voor zorgen dat dit aantal nog verder blijft dalen!