Gravel voetstap afdruk

Weesper TC kiest bewust voor gravel, bouwt all-weather-banen om

Gravel is zowel nationaal als internationaal dé standaard voor het spelen van wedstrijden en juist deelname aan wedstrijden versterkt de binding tussen vereniging en leden en doet mensen over het algemeen langer lid blijven. Bovendien is gravel als ondergrond geschikt voor alle niveaus. Het zijn voor de KNLTB de belangrijkste redenen om duidelijk de voorkeur te geven aan spelen op gravel boven andere baansoorten. De Weesper TC had die voorkeur ook en besloot daarom nog niet zo heel lang geleden haar negen all-weather-banen om te bouwen naar gravel. Dat leverde naast veel enthousiaste reacties zeker ook kritiek op, maar voor het bestuur was het eigenlijk een logische stap. “Het aantal inwoners groeit hier hard, maar veel mensen bleven in Amsterdam tennissen vanwege gravel.”

Maar ook binnen de club was de roep om gravel steeds duidelijker te horen, weet mede-voorzitter Riekelt Houtkooper. Hij deelt het voorzitterschap met Tijs Roelofs. “Vroeger lagen hier ook gravelbanen. All-weather is natuurlijk heel praktisch, het is bijna altijd bespeelbaar, maar steeds vaker vingen wij op dat als mensen konden kiezen, ze toch liever op gravel speelden. Dat in combinatie met de voorkeuren van eventuele nieuwe leden en het feit dat hier een grote nieuwe wijk wordt gebouwd voor 10.000 mensen, deed ons serieus overwegen om terug te gaan naar gravel. Ook omdat onze banen aan vervanging toe waren. We zochten uit wat ombouw naar gravel precies zou kosten, welke werkzaamheden er nodig waren.”

Focus op banen

Als nieuwe voorzitters van een vereniging met een rijke geschiedenis, vertegenwoordigen Houtkooper en Roelofs met recht een frisse blik op de zaken, grote plannen, een nieuwe koers. De plannen gingen oorspronkelijk dan ook verder dan alleen de ombouw naar gravel. “We hadden ook ideeën voor een nieuw pad door het park langs de banen, uitbreiding van het terras, dat soort zaken. Zie het als een masterplan. Daarop kwam echter best wat weerstand. We werden gezien als jongens van buitenaf, uit Amsterdam, die naar een bestaande vereniging toe kwamen en direct alles wilden veranderen. Deels begreep ik die kritiek ook wel. Het ‘masterplan’ werd afgewezen op de ALV.”

De plannen werden aangepast, in eerste instantie kwam de focus alleen te liggen op de ombouw naar gravelbanen. “Alleen al aan de opkomst tijdens de ALV kon je zien dat dit onderwerp speelde. Er kwamen 180 leden naar de vergadering, veel meer dan anders.” Tijdens de vergadering gaven de aanwezigen goedkeuring aan het plan.

De helft uit eigen vermogen

Uiteindelijk moest ongeveer de helft van de kosten uit eigen vermogen komen. Verder werd twintig procent gedekt door de BOSA-regeling (subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) en kwam een derde uit gemeentelijke subsidie. “De investering in de ombouw naar gravel is fors, maar op de langere termijn is ook in kostentechnisch opzicht de keuze voor gravel niet zo gek, weet Houtkooper. “Als na een jaar of tien tot vijftien vernieuwing nodig is, heb je het over vervanging van alleen de toplaag en dat is te overzien in vergelijking met all weather banen.”

In het algemeen is gravel overigens niet alleen speeltechnisch, maar ook financieel een interessante optie. Wie bij de aanleg van nieuwe banen voor gravel kiest, is goedkoper uit dan bij een keuze voor all-weather.

De ombouw van banen kan ook in technisch opzicht nog best een uitdaging zijn. Zo heb je altijd te maken met een bestaande constructieopbouw en materialen en de kwaliteit daarvan, die van invloed zijn op het noodzakelijke ombouwadvies. Bij deze, maar ook de andere aspecten van het proces heeft de Weesper TC veel gehad aan de hulp van Robbert Schmidt, verenigingsmanager bij TV Tie-Breakers en procesbegeleider vanuit de KNLTB. “Bovendien kon het gehele traject vanuit de club worden begeleid door enkele vrijwillige pensionado’s met kennis van zaken, dat scheelt ook. Zij hebben dit project getrokken.”

Communicatie essentieel

Kort na afronding van de ombouw kreeg de vereniging al bevestigd dat gravel aantrekkelijk is voor spelers. Waar in het verleden het open toernooi op de club kon rekenen op zo’n 190 deelnemers, waren dat er deze keer maar liefst 270. De andere ambitieuze plannen met het park zijn overigens niet van de baan, maar alles op zijn tijd en met de juiste communicatie. “De communicatie bij deze trajecten is heel belangrijk”, stelt Houtkoop tenslotte, daarmee direct andere verenigingen adviserend. “We willen het samen doen, zo hebben we de ombouw van de banen ook aangepakt. Na iedere vergadering met de commissie informeerden we de leden over ontwikkelingen en de keuzes die we maakten. Zo komen mensen tijdens een ALV niet ineens voor een verrassing te staan.”