Steeds meer tennisverenigingen kennen de buurtsportcoach; een coach die vanuit de gemeente evenementen, proeflessen en clinics organiseert en de juiste partijen aan elkaar verbindt, zodat zo veel mogelijk mensen kennis maken met sport en bewegen. Dat dient natuurlijk een belangrijk maatschappelijk doel, maar kan ook tennisverenigingen veel opleveren, bijvoorbeeld op het gebied van ledenwerving. Juist daarom deed de Utrechtse vereniging PVDV in 2018 een aanvraag bij SportUtrecht voor een buurtsportcoach. Tom Linssen is daar inmiddels meer dan een jaar aan de slag en dat heeft de vereniging veel gebracht.
Begin 2019 legde Linssen, opgeleid als tennisleraar, zelf in Centre Court Magazine al eens uit hoe dat werkt, een buurtsportcoach die vanuit een vereniging opereert. “PVDV deed inderdaad een aanvraag, iedere vereniging kan dat doen. Een buurtsportcoach kan dan van betekenis zijn bij het werven van leden en het goed organiseren van activiteiten, maar er moet ook wel echt een maatschappelijk doel aan ten grondslag liggen.”
Sport- en beweeglessen
PVDV bevindt zich in een gebied het Utrechtse Leidsche Rijn waar veel gebouwd wordt, dat vol in ontwikkeling is en waar veel jeugd woont. Voldoende sport- en beweegaanbod is van belang. De tennisvereniging kan een rol spelen in dat aanbod en tegelijkertijd leden werven. “Mijn bijdrage daaraan is dat ik sport- en beweeglessen geef op scholen en in de wijk”, zei Linssen destijds. “Iedere buurtsportcoach heeft zijn eigen specialisatie en ik concentreer mij op tennis. Daarnaast assisteer ik de jeugdcommissie van PVDV met de evenementen en activiteiten die zij organiseren. Ik probeer die activiteiten naar een wat hoger plan te tillen. Ik voeg nieuwe spelvormen en elementen toe. Daarbij zoek ik waar mogelijk ook de samenwerking met andere verenigingen. Er zijn in Utrecht 21 tennisverenigingen, samen kun je een groter aanbod creëren, bijvoorbeeld met jeugdtoernooien.”
Betaalbaar
Nu, eind 2019, zijn er duidelijke resultaten. De club heeft er dit jaar 26 jeugdleden bij gekregen, het totaal aantal jeugdleden ligt nu op 106. Bovendien maken door het werk van Linssen veel kinderen voor de eerste keer kennis met tennis. “Ik geef veel les aan kinderen tijdens naschoolse tennisles, dus in hun vertrouwde omgeving bij de school”, legt Linssen uit. “Ze hebben dan al wel een keer kennisgemaakt met de sport in een gymles tijdens schooltijd. Voor de naschoolse lessen geven de kinderen zich zelf op. Ik geef dan een les of zeven in de gymzaal en dan volgen drie lessen op de vereniging. Je neemt de kinderen als het ware aan de hand mee, zodat zij de vereniging ook echt leren kennen. De drie lessen op de club vormen dan voor mij een beetje het einde van het traject.”
Juist voor kinderen uit gezinnen die over het algemeen iets minder te besteden hebben, kan de drempel naar voldoende beweging hoog zijn. Linssen hoopt juist voor deze kinderen de drempel te verlagen, maar in dat traject zijn er best een aantal uitdagingen. “Waar we nu bijvoorbeeld tegenaan lopen is dat een deel van de jeugd die via mij kennis heeft gemaakt met tennis, geen volwaardig lidmaatschap kan betalen. Dat is dan net een brug te ver. We onderzoeken nu daarvoor verschillende oplossingen. Wellicht kunnen we een vorm van Tennis Alles-in-1 aanbieden die bepaalde voordelen biedt of is er een lidmaatschapsvorm aan te bieden die iets minder omvat dan een volwaardig lidmaatschap, maar wel betaalbaar is voor de meeste gezinnen.”
Samenwerking het doel
Linssen is heel blij met de resultaten die hij tot op heden heeft geboekt bij PVDV. Een belangrijke drijfveer in het werk dat hij nu doet, is echter om zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om te tennissen. Waar dat gebeurt, is dan van iets minder belang. “Natuurlijk dient deze manier van werken meerdere doelen”, aldus Linssen. “De club kan ervan profiteren en ik word betaald vanuit Sport-Utrecht. Anders zou een tennisleraar dit moeten doen en kost het de vereniging geld. Maar zelf heb ik natuurlijk niet altijd de pet van de vereniging op. Samenwerking tussen verenigingen zodat kinderen op veel meer plekken terecht kunnen als ze interesse hebben in de sport, dat is mijn doel. Met een aantal collega’s ben ik momenteel vanuit PVDV samen met drie andere verenigingen hier in Leidsche Rijn bezig aanbod te creëren voor kinderen in de wijk. Naast tennis bieden we hockey, voetbal en rugby. Al deze verenigingen zitten aan dezelfde straat. We willen de kinderen laagdrempelig met al deze sporten kennis laten maken. We noemen het de Buurtsportclub. Kinderen kunnen kennismaken met alle sporten door op elke vereniging drie lessen te volgen en wellicht hebben ze daarna een bepaalde voorkeur. Of ze doen nog een ronde. Zo komen kinderen waarvoor sport en beweging niet altijd even vanzelfsprekend is, over een langere periode met meerdere sporten en verenigingen in aanraking en is de kans het grootst dat ze daadwerkelijk gaan sporten.”
Ben je met jouw vereniging geïnteresseerd in samenwerking met een buurtsportcoach? Neem dan contact op met de Accountmanager in jouw regio en bespreek de mogelijkheden.