De zomer is nog maar net officieel begonnen en de tropische temperaturen volgen elkaar op de Nederlandse tennisbanen in snel tempo op. Maar welke regels gelden er nu eigenlijk bij extreme hitte?
Bij temperaturen boven de 30°C kan het lichaam zijn warmte bijna alleen nog maar kwijt door transpiratie. Zweet moet verdampen om op die manier warmte aan het lichaam te onttrekken. Bij een hoge luchtvochtigheid kan het zweet echter niet meer goed verdampen. De hitte-index geeft aan hoe warm het aanvoelt door de temperatuur en luchtvochtigheid te combineren. De actuele hitte-index kun je hier vinden.
De ITF en WTA hanteren als grens om wedstrijden aan te passen een hitte-index van 34; bij een hitte-index van 40 worden wedstrijden volledig stilgelegd.
De bondsgedelegeerde of de toernooileider heeft de mogelijkheid om partijen aan de hitte aan te passen, bijvoorbeeld door ze te verkorten, te verplaatsen of stil te leggen.
Het verkorten wordt genoemd onder punt 25 van het toernooireglement, onder het kopje “Het bekorten van partijen”, met de volgende twee opties:
- Het spelen van een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 7 of tot en met 10 punten of
- Het spelen van een beslissend punt systeem
Deze opties kunnen tezamen of afzonderlijk worden toegepast.
Daarnaast kan de competitie- of toernooileiding ervoor kiezen om de wedstrijden eerder (in de relatieve koelte van de ochtend) of later (in de relatieve koelte van de avond) te laten spelen. Bij extreme hitte kunnen de wedstrijden volledig stilgelegd worden, net zoals dit bij regen of onweer mogelijk is. Ook zou de organisatie sproeiers kunnen neerzetten of een opblaasbad met koud water waar spelers verkoeling kunnen vinden. Bij oververhitting is onderdompeling in een koud bad de snelste manier om snel af te koelen.
Meer informatie vind je in bijlage H Hitteregel van het toernooireglement.
Op deze pagina lees je meer over de regels rondom hitte.