Het is de nachtmerrie voor elke vereniging; slachtoffer worden van een allesverwoestende brand. Het overkwam TC Daalmeer. Brandstichting legde het gehele clubgebouw in as. Maar anno 2017 bloeit de Noord-Hollandse vereniging als nooit tevoren en beschikt het inmiddels over een grote groep bevlogen vrijwilligers. Ook het ledenaantal is in vergelijking met de periode van voor de brand met ruim 120 leden gestegen. “Natuurlijk is een brand verschrikkelijk, maar de positiviteit en het enthousiasme dat los is gekomen maakt dat de club nu succesvoller is dan ooit”, aldus voorzitter Eric de Lange.
Daalmeer verkeerde kort na de brand in een crisissituatie. Twee maanden voor de tragische gebeurtenis maakte de toenmalige voorzitter bekend af te treden. Toen de brand uitbrak móest er op zeer korte termijn een kaptein aan het roer komen. “Op ad interim-basis heb ik toen het voorzitterschap op mij genomen”, blikt De Lange terug op die tijd. “Er moest namelijk iemand zijn om de knopen door te hakken. Samen met het bestuur van stichting De Groene Voet, dat eigenaar was van de accommodatie, zijn we direct begonnen met het maken van plannen voor de toekomst. Het is ontzettend moeilijk om zonder clubgebouw sturing te geven aan een club. Want alles gaat gewoon door. Behalve de afhandeling van de materiële schade van de brand is het ook zaak dat de leden behouden blijven voor de club.”
Saamhorigheid
De Lange zag direct een gevoel van saamhorigheid ontstaan op de club. “In de periode van de brand waren de clubkampioenschappen in volle gang. Iedereen kwam met iets om er het beste van te maken. Eten, drinken, partytenten, tafels. Dat was voor ons als bestuur het eerste signaal dat de mensen écht meeleefden met onze vereniging. Als club besloten we om bij de wederopbouw de boel meteen goed aan te pakken. We introduceerden digitaal afhangen en contactloos betalen, installeerden toegangspoortjes en camera’s, lanceerden een nieuwe website en vernieuwden de ledenadministratie. Ook legden we in 2016 twee padelbanen aan en hebben we mogelijkheden voor een derde.”
Vrijwilligers
In november 2015 werd het nieuwe pand officieel in gebruik genomen. De vernieuwing en ontstane saamhorigheid had op meerdere gebieden een positieve uitwerking. Plots waren veel mensen bereid zich in te zetten voor een commissie of maakten tijd vrij om in de kantine de handen uit de mouwen te steken. “We hadden vóór de brand bijvoorbeeld geen jeugdcommissie. Nu hebben we er eentje die veel activiteiten organiseert voor onze jeugdleden. Ook hebben we een vrijwilligerscoördinator die de stemming onder de vrijwilligers peilt en ervoor zorgt dat zij zich op hun gemak voelen bij de club.”
Groei
Ook het ledenaantal groeide explosief. De Lange: “Het is een combinatie van factoren. De vernieuwing trok de aandacht van veel nieuwe leden. Ook op de grote opening met Paul Haarhuis en Jacco Eltingh kwam veel publiek af. We merken daarnaast dat de ouders van leden nu ook ervaren hoe gezellig het is bij onze club en melden zich aan als lid. Verschillende tennisverenigingen uit de buurt hebben ons al benaderd hoe het komt dat wij groeien, terwijl elders de ledenaantallen dalen. Het is moeilijk daarvoor één reden aan te wijzen. De brand heeft de mensen bewust gemaakt dat we alleen door samen te werken de club draaiende kunnen houden.”
De Lange zelf verruilde de ad interim-functie voor een definitieve plaats op de voorzittersstoel. “Ik had inmiddels zo de smaak te pakken dat ik maar definitief de voorzitter van Daalmeer werd. Nu de organisatie op poten staat heb ik het inmiddels een stuk minder druk gelukkig. Met dank aan de vele vrijwilligers.”