KNLTB Vlag wapperen wind

Ruim honderd leden TV Roosendaal weten hoe te handelen bij reanimatie

Hoewel het wettelijk niet verplicht is, heeft vrijwel elke sportvereniging er een tot z’n beschikking: een automatische externe defibrillator, oftewel een AED. Het apparaat wordt ingezet bij een reanimatie en maakt hartritmestoornissen ongedaan. Mensen die bekwaam zijn met een AED kunnen dus levens redden. In de praktijk blijkt echter dat lang niet iedereen weet hoe te handelen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Bij TV Roosendaal is dit zeker niet het geval. Daar hebben ruim honderd leden een reanimatiecursus gevolgd, waardoor er vrijwel altijd iemand aanwezig is die kan handelen bij een noodsituatie. “Alleen hopen we dat natuurlijk liever niet te hoeven doen.”

Verantwoordelijkheid

Vanaf 2012 verzorgt TV Roosendaal jaarlijks basis- en herhalingscursussen op de club. Behalve de ruim honderd tennissers die de basiscursussen hebben gevolgd, hielden ook zo’n vijftig mensen hun kennis op peil met de herhalingstheorie. De Brabantse tennisclub ziet het als een verantwoordelijkheid richting leden dat er juist gehandeld kan worden wanneer iemand gereanimeerd moet worden. In het verleden zijn er twee gevallen geweest waarbij reanimatie noodzakelijk was. “We hebben een AED op de club. Het zou ontzettend spijtig zijn wanneer niemand weet hoe er mee moet worden omgegaan”, vertelt bestuurslid Gerard Schoot Uiterkamp. “Veel sportclubs hebben een AED, maar weinig mensen zijn in staat om de verantwoordelijkheid te nemen. Wij dragen zorg voor onze leden. Dus mocht het zo zijn dat iemand een hartaanval krijgt, dan voelt het als een verplichting dat wij op dat moment juist kunnen handelen.”

Koffie met wat lekkers

Het clubbestuur vond twee vrijwilligers bereid om de kar te trekken om reanimatiecursussen te organiseren op de club. Dat TV Roosendaal het onderwerp uiterst serieus neemt blijkt wel uit het feit dat deelnemers slechts € 10,- hoeven te betalen; € 30,- wordt gesponsord door de club. Schoot Uiterkamp: “De vrijwilligers vonden in hun netwerk professionals die in staat waren om een reanimatiecursus te verzorgen op de club. Deze persoon wilde graag meewerken aan het initiatief en was zelfs bereid om voor een gereduceerd tarief de cursus te verzorgen. Veel mensen spelen al met het idee om een reanimatiecursus te volgen. Je overtuigt ze door het financieel aantrekkelijk te maken én het in een vertrouwde omgeving te organiseren. Met een gratis kopje koffie en iets lekkers, zoals we dat bij onze club doen.”

Extra avond noodzakelijk

En dat was terug te zien in de positieve bezoekcijfers. “We stonden versteld. We dachten in het eerste jaar aanvankelijk dat één avond genoeg was, maar al snel was duidelijk dat we een extra cursusavond moesten inplannen”, vervolgt Schoot Uiterkamp. “Ook in de jaren daarna hadden we vrijwel altijd een volle avond. Veel vijftigplussers doen aan tennis en dat is toch een leeftijdsgroep met een verhoogd risico op het krijgen van een hartaanval. Bovendien hebben de deelnemers buiten de tennisbaan om ook profijt van de cursus. Ik kan het dus elke club aanraden om met het onderwerp aan de slag te gaan.”