VCL/VTL

VCL/VTL

Zonder vrijwilligers kan de tennis- en padelsport in Nederland niet bestaan. Voor de organisatie van competitie en toernooien zijn enthousiaste vrijwilligers nodig die zich hiermee bezighouden. De KNLTB is blij met de inzet van vrijwilligers, want zonder hen kunnen er geen toernooien en competities worden gespeeld. Om deze vrijwilligers goed op te leiden biedt de KNLTB de VCL- en VTL cursussen aan.

Basiscursus

Om als Verenigingscompetitieleider (VCL) en/of Verenigingstoernooileider (VTL) aan de slag te gaan op jouw vereniging heb je een certificaat nodig. Voor het behalen van dit certificaat volg je de basiscursus VCL of VTL.

Basiscursus VCL

Neemt jouw vereniging deel aan de competities van de KNLTB dan is de VCL een belangrijke schakel tussen de vereniging en de KNLTB. Wil jij bij jouw eigen vereniging de competities in goede banen leiden dan volg je de basiscursus tot VCL. Tijdens deze opleiding worden stap voor stap alle aspecten behandeld waarmee de vereniging te maken krijgt in de voorbereiding, tijdens en na afloop van de competitie.

Gezien het competitieaanbod is het aan te bevelen om binnen een vereniging meerdere personen met de VCL rol te hebben, waardoor het werk kan worden verdeeld. Het VCL certificaat is vijf jaar geldig, je kunt na deze vijf jaar opnieuw het certificaat verlengen door de update cursus te volgen, deze informatie lees je verderop.

De VCL is verantwoordelijk voor:

  • Inschrijven van teams op MijnKNLTB.
  • Uitnodigen teams: Als VCL ben je reglementair verplicht om uiterlijk 8 dagen vóór de betreffende speeldag digitaal de uitnodiging aan te maken op MijnKNLTB.
  • Dispensatie aanvragen: Als een speler vaker dan één keer per week competitie wil spelen of voor twee verschillende verenigingen wil uitkomen, dient de VCL hier dispensatie voor aan te vragen. De voorwaarden voor dispensatie worden per competitie bepaald.
  • Uitslagengedelegeerden toekennen: Als VCL wijs je voor ieder team een uitslagengedelegeerde aan (meestal de aanvoerder van een team) die verantwoordelijk is voor het invoeren van de uitslagen na afloop van een competitiespeeldag.
  • Corrigeren van uitslagen
  • Protest indienen
  • Het corrigeren van wangedrag: hiervoor is de Handleiding omgaan met wangedrag geschreven.

Basiscursus VTL

Het organiseren van een toernooi is een flinke klus. Een week lang wedstrijden plannen en het creëren van een goede en gezellige sfeer op je park. Ook in de voorbereiding van een toernooi gaat behoorlijk wat tijd zitten. Als VTL maak jij het spelen van toernooien op jouw vereniging mogelijk.

Maar waar begin je mee? Welke keuzes maak je? Welke stappen zet je en wanneer? Het komt allemaal aan bod in deze opleiding. Stapsgewijs leggen we je alles uit. Hierdoor ben je straks klaar om voor jouw vereniging een succesvol toernooi te organiseren. Ook het VTL certificaat is vijf jaar geldig en kan weer worden verlengd door het volgen van de update cursus.

Wanneer worden de basiscursussen weer georganiseerd?

De basiscursussen van november en december 2020 zijn reeds volgeboekt. De eerstvolgende basiscursussen worden in het voorjaar (vanaf maart) weer georganiseerd. De ledenadministrateur van de vereniging ontvangt van ons bericht zodra de data bekend zijn en de inschrijving openstaat.

Updatecursus

Het certificaat van een VCL of VTL is 5 jaar geldig. Wanneer het certificaat is verlopen, dan kan het certificaat met 5 jaar verlengd worden door het volgen van de update cursus. De update cursus wordt volledig online gevolgd en bestaat uit een E-learning en eindtoets. Het inschrijven voor de cursus kan gedurende het hele jaar.

Inschrijven

De ledenadministrateur van de vereniging kan leden inschrijven om een basis- of updatecursus Verenigingscompetitieleider en/of Verenigingstoernooileider te volgen.

Basiscursus

Inschrijven gaat eenvoudig via de cursusboeker in het ledenadministratiepakket (KNLTB.Club of All United). Je kunt leden inschrijven tot 7 dagen voorafgaand aan een cursus. Gebruik hiervoor deze handleiding. Komt de cursus niet meer in beeld dan is deze helaas vol. Na inschrijving ontvangt de cursist een inschrijfbevestiging. De cursuskosten bedragen € 25,- per cursist.

Updatecursus

Inschrijven van leden voor de updatecursus VCL/VTL verloopt eveneens via de cursusboeker. Inschrijven kan het gehele jaar door, maar is alleen mogelijk indien het lid eerder de basiscursus heeft gedaan. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Na inschrijving ontvangt de cursist een inschrijfbevestiging met inloggegevens voor de E-learning en het maken van de eindtoets.

Vragen/problemen inschrijfproces

  • Gebruik je als ledenadministrateur KNLTB.Club, maar komt de cursusboeker niet direct tevoorschijn? Dan is jouw gebruikersaccount in KNLTB.Club nog niet gekoppeld aan de rol van ledenadministrateur. Een beheerder van jouw vereniging in KNLTB.Club kan het gebruikersaccount koppelen. Indien je zelf beheerdersrechten hebt dan kun je dit ook direct zelf doen. Klik hier voor een uitleg.
  • Krijg je bij het openen van de cursusboeker de melding “account onbekend”, stuur dan een mail naar wedstrijdtennis@knltb.nl. Wij lossen dit dan voor je op.

Voor vragen of overige problemen neem dan contact met ons op wedstrijdtennis@knltb.nl / 088- 13 02 600.