Grand Slams for Kids hoopt tennisbeleving bij kinderen aan te wakkeren

Het was Merel Masséus een doorn in het oog dat kinderen op de tennisclub meer geïnteresseerd waren in hun mobieltje dan in het spelletje zelf. Zij wil de beleving bij kinderen terugbrengen en hoopt met Grand Slams for Kids de doelgroep meer enthousiast te maken voor tennis. Aan de hoofdprijs van deze toernooiserie ligt het niet; de winnaars reizen af naar Roland Garros.

Wat vorig jaar nog begon als een wild idee wordt in april 2018 werkelijkheid. Dan wordt in Nieuwegein de eerste Grand Slam gespeeld: Australian Open KIDS. Net als de profs reizen in dit geval kinderen in de leeftijd tussen tien en achttien jaar verschillende steden af om daar in toernooivorm wedstrijden te spelen en zo ‘Grand Slam’-ervaring op te doen. Kinderen worden ingedeeld op basis van leeftijd en sterkte en spelen hoe dan ook twee wedstrijden per weekend. Per speelschema is er aan het einde van een Grand Slam een winnaar, die in de ‘Finals’ gaat strijden om de hoofdprijs.

Behalve Nieuwegein worden ook Rotterdam, Rijswijk en een nader te bepalen locatie aangedaan. “Maar om het toernooi heen is ook veel te doen en er is voor ieder wat wils”, vertelt Masséus, zelf ooit fanatiek tennisster. Door blessureleed moest zij echter een stapje terug doen. “Zo zijn er rolstoeltennis-events, G-tennis-events, prijzenspellen, kunnen de jongste kinderen meedoen aan Tenniskids blauw, is er een Workshop bespannen en nog veel meer. Als iedereen op het park maar aan het bewegen is en plezier met elkaar heeft. Zo onderscheiden wij ons van andere toernooien en hopen wij dat kinderen geïnspireerd worden om te blijven tennissen.” 

Iedereen gelijke kansen

Het is een wens van Masséus om ook kinderen uit minder welgestelde gezinnen de kans te geven om in een toernooivorm te tennissen. “We zijn onder andere in gesprek met de Richard Krajicek Foundation om hiervoor tot een samenwerking te komen. Hiermee komen kinderen uit verschillende milieus met elkaar in aanraking waarbij ieder kind een gelijke kans krijgt.”

Momenteel worden de puntjes op de i gezet voor de Australian Open KIDS. “We zijn nu bezig met de promotie ervan. Voor mij zou het echt geslaagd zijn als we volgend jaar kunnen uitbreiden van midden-Nederland naar het hele land. Als zo veel mogelijk ouders en kinderen enthousiast zijn en er kinderen in alle soorten en maten op de baan staan, dan ben ik helemaal gelukkig.”

Wil je meer informatie over Grand Slams for Kids? Bezoek dan hun website. Inschrijven voor de Australian Open KIDS is ook al mogelijk en verloopt via Toernooi.nl.