Kennissessies

Tijdens het Trainerscongres zijn er diverse kennissessies. Dit jaar zijn er twee rondes met kennissessies. De sessies in ronde 1 worden niet meer in ronde 2 aangeboden.

Ronde 1

Spelvaardigheden in Tenniskids Rood 
Ruben Neyens op de tennisbaan

Deze sessie geeft trainers praktische tips om tactische en technische vaardigheden te ontwikkelen bij jonge kinderen zodat ze effectief een rally kunnen spelen. We doorlopen de leercurve van een beginnende speler in Rood tot een gevorderde Rode Rallyrobot.

Ruben is sinds 2018 actief als coördinator Persoonlijke Ontwikkeling binnen de KNLTB. Hij ondersteunt het PO-programma door het geven van bijscholingen, het ontwikkelen van de programa's en het begeleiden van de docenten. Daarnaast is Ruben spreker op internationale congressen.

Fysiek & Gezondheid
Miguel Janssen & Jesper Put

Miguel en Jesper bespreken in deze sessie de schouder. Ze geven antwoord op vragen zoals; wat kan er allemaal misgaan met het schoudergewricht, hoe kun je blessures voorkomen en hoe kun je de schouder sterk houden? De sessie is een mix van theorie en praktijk. Je krijgt specifieke oefeningen mee die ook thuis uitgevoerd kunnen worden.

Miguel is expert op het gebied van snelheids- en krachttraining en hoofd van de conditionele begeleiding voor de KNLTB. Hij heeft onder andere Richard Krajicek, Peter Wessels en Martin Verkerk begeleid. Zelf was hij een topatleet gespecialiseerd in de sprint. Hij werd vier maal Nederlands kampioen en nam deel aan de Olympische Spelen in Atlanta (1996). Jesper is fysiotherapeut bij FysioHolland Medicort en de vaste fysiotherapeut van het Nederlands Davis Cup team.

Padel: begeleiding van beginnende en recreatieve spelers
Bram Meijer

De komende jaren verwachten we vele beginnende & recreatieve padelspelers op de ruim 250 padelbanen in Nederland. Het is belangrijk dat deze padelspelers op een correctie manier worden begeleid. Padelinstructeurs spelen hierbij een belangrijke rol. We bespreken onder andere de mogelijkheden voor ledenwerving en ledenbehoud (bijv. introductiepakketten inclusief lesaanbod en vervolgsessies). Ook bespreken we padeloefeningen die specifiek geschikt zijn op beginners en recreanten.

Bram is Nederlands beste padelspeler. Ook is hij verantwoordelijk voor de padelspecifieke inhoud van de opleidingen tot padelinstructeur.

Bewustwording van je carrière als Tennisleraar 
Gertjan Egberink

Tijdens deze sessie bespreken we de diverse mogelijkheden om je carrière als tennisleraar verder vorm te geven. Het is naast het geven van tennisles namelijk ook mogelijk om een eigen tennisschool te runnen, andere tennisleraren op te leiden of juist privé coach te worden. We helpen je om je te onderscheiden als tennisleraar en je toekomst veilig te stellen.

Gertjan is docent voor de tennisleraren opleiding A. Hij geeft veelvuldig trainingen over persoonlijke ontwikkeling.

Binden, boeien en ontwikkelen … een programma voor jouw vereniging 
Annemieke van Sambeek & Annemarie Mikkers

In deze sessie bespreken we hoe je als vereniging leden langer kunt behouden bij je club. Zo is een gemiddeld jeugdlid maar 2,9 jaar lid van een vereniging. Het is dus belangrijk dat je goed wordt opgevangen binnen een vereniging. In deze sessie kijken we naar de rol van de trainer in dit proces.  

Annemieke is samen met Annemarie eigenaar & trainer/coach bij tennis academy AMJOY. Annemieke heeft veel ervaring in lesgeven en (inter)nationaal coachen. Ze ontwikkelde samen met de KNLTB de workshop Tenniskids Techniek en heeft de functie van coördinator opleidingen (Tennisleraar 3 en 4). Annemarie was professioneel tennisster en is Nederlands kampioen dubbel. Ze is coach tijdens toernooien en competitie.

Ronde 2

Developing tennis specific footwork patterns (Let op: in het Engels)
Simon Wheatley op de tennisbaan

In deze sessie gaan we in op het belang van voetenwerk en hoe je dit kunt verbeteren bij je leerlingen. Veel spelers vergeten namelijk dat ze goed voor de bal moeten staan alvorens ze een slag uitvoeren. Deze sessie is praktisch ingestoken en vindt dan ook plaats op de tennisbaan.  

Simon is verantwoordelijke voor de High Performance trainersbegeleiding binnen LTA British Tennis. Hij is een ervaren spreker op tal van internationale topcongressen, zo spreekt hij tijdens Australian Open en het World Wide Coaches Conference. Daarnaast is hij een erkende ITF Tennis iCoach Expert. 

Mentale weerbaarheid voor (jeugd)competitiespelers 
Frits Don

Mentale weerbaarheid is deels aangeboren, maar ook beter te trainen dan men vaak verwacht. Daarom reiken we je in deze praktijkgerichte sessie kant-en-klare handvatten aan om aan de slag te gaan met jouw spelers.

Frits was een professioneel tennisser en heeft diverse spelers zoals Jan Siemerink en Mark Koevermans begeleid. Frits heeft zich vervolgens gespecialiseerd in het psychologisch coachen van spelers.

Too old to play tennis … no way!
Ymco Van Gorkom

De KNLTB wil ouderen de mogelijkheid geven om de sociale voordelen van het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Een steeds grotere groep ouderen kan niet meer mee in het reguliere aanbod. Ze zijn op zoek naar een aangepaste spelvorm en ze willen naast de spelvorm ook beweegvormen en sociale activatie terugzien in hun aanbod. In deze workshop gaan we verder in op de mogelijkheden en hoe je dit kan implementeren binnen je eigen vereniging.

Ymco heeft ruime ervaring in de tenniswereld. Hij is actief als workshopleider om Tennisleraren te ondersteunen en te inspireren via bijscholingen. Hij is voornamelijk actief in de wereld van 40+ en 60+ .

Fiscaliteit als Tennisleraar
Jan Campagne

In de praktijk blijkt er vaak onduidelijkheid over de fiscale positie van tennisleraren. De contracten en vergoedingen voor trainers kunnen behoorlijk van elkaar verschillen en de markt is voor velen verre van transparant. Staat het zelfstandig ondernemerschap onder druk? Wat kunnen we verwachten nu de VAR al lang is afgeschaft? Wanneer is het lage BTW tarief van 9% nu eigenlijk van toepassing? Via deze sessie willen we jou als tennisleraar meer duidelijkheid en richting geven.

Jan Campagne is als belastingadviseur werkzaam en heeft ruim 30 jaar ervaring in de praktijk. Tevens is hij verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en de Belastingdienstacademie.