Padel

Padel is een combinatie van tennis en squash. Deze racketsport is razend populair in Spanje en Zuid-Amerika, en begint zich ook in Nederland steeds meer te ontwikkelen. De KNLTB signaleert de groeiende behoefte van tennissers aan variatie en keuzevrijheid en beseft dat andere vormen van tennis kansen bieden voor verenigingen. Daarom stimuleert de KNLTB verenigingen om in te spelen op deze behoefte door het tennisaanbod te verruimen, en ook padel aan te bieden. 

Wat is padel?

Het speelveld van padel is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. De bal blijft in het spel wanneer deze eerst de grond raakt en de bal mag daarna het glas of hekwerk raken. Volleren is ook toegestaan. Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Hierdoor ontstaan gegarandeerd snelle en spannende rally’s, op ieder niveau. De sport wordt met vier personen (2 tegen 2) gespeeld en er geldt dezelfde puntentelling als bij tennis. Voor de basis spelregels, zie het document onderaan deze pagina.

Competitie en toernooien

Inmiddels bieden tientallen tennisclubs in Nederland padel aan. De KNLTB organiseert sinds het najaar van 2016 een KNLTB padelcompetitie in het voorjaar en najaar, en er worden steeds meer padeltoernooien georganiseerd.