Banner Sydney Met Handdoek Zonder Quote

Junioren competitie

Ongeveer 16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan de KNLTB Junioren competitie. Tijdens deze competitie, voor jeugdspelers van 11 tot en met 17 jaar oud, gaan de jeugdteams van jouw vereniging de strijd aan met teams van andere verenigingen.

Voorjaarscompetitie verplaatst naar het najaar

Vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus heeft de KNLTB besloten de Voorjaarscompetitie 2020 te verplaatsen naar het najaar. Of de competities in het najaar definitief door kunnen gaan is afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende maanden en of de maatregelen het tegen die tijd toelaten om competitie te spelen.

Competitiesoorten en klassenopbouw
Voor de verschuiving van de competitie geldt dat in het najaar dezelfde competitiesoorten en klassenopbouw worden aangeboden als bij de Voorjaarscompetitie. Jeugdspelers die zich hadden ingeschreven voor de Voorjaarscompetitie kunnen met hetzelfde team, aan dezelfde competitiesoort en in dezelfde competitieklasse spelen tijdens de KNLTB Competitie 2020. Daarnaast kunnen er nieuwe teams worden gevormd en aangemeld. Ook kunnen teams die niet kunnen of willen deelnemen in het najaar besluiten om niet mee te doen.

Indeling klassen op basis van ploeggemiddelde
De indeling van teams zoals die gedaan is voor de Voorjaarscompetitie wordt door de KNLTB niet één-op-één overgenomen in het najaar. Voor Verenigingscompetitieleiders (VCL) worden op het inschrijfformulier op MijnKNLTB alle teams weergegeven in dezelfde competitiesoort en klasse als in de Voorjaarscompetitie. De VCL moet dan vervolgens voor ieder team een eenmalige ploegopgave doen.Bij deze indeling wordt uitgegaan van de actuele rating van de spelers op het moment van inschrijving (in plaats van de speelsterktes). Klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Inschrijven van teams
Teams die willen meedoen aan de KNLTB Competitie 2020 kunnen van 15 juni tot en met 1 juli 2020 worden ingeschreven door de VCL.

De teams 13 t/m 17 jaar worden op basis van teamgemiddelden (actuele rating) automatisch ingedeeld in de juiste klasse. De teams 11 t/m 14 jaar moeten door de VCL in de juiste klasse worden ingeschreven. Gebruik hiervoor deze richtlijnen.

Nadat jouw vereniging alle competitiespelers heeft ingeschreven gaat de KNLTB een indeling maken. De indeling wordt vervolgens op MijnKNLTB gepubliceerd.

Voorwaarden inschrijving
Het inschrijfgeld bedraagt €38,62 per team. Indien een reeds ingeschreven ploeg zich na 1 juli 2020 terugtrekt, zijn wij helaas genoodzaakt een boete op te leggen van €115,-. Voor een terugtrekking van een reeds ingeschreven ploeg na publicatie van de indeling geldt een boete van €225,-.

Leeftijden
Voor de Junioren competitie zijn leeftijdsgrenzen vastgesteld. Wel gelden er uitzonderingen:

 • In de Junioren competitie mag per speeldag maximaal 1 speler worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud is.
 • Daarnaast kan de Verenigingscompetitieleider (in overleg met de tennisleraar) leeftijdsdispensatie aanvragen voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog. Leeftijdsdispensaties die verleend zijn voor de voorjaarscompetitie zijn het hele jaar geldig. Gebruik dit webformulier om leeftijdsdispensatie aan te vragen.

Klik hier voor alle informatie over de leeftijden voor 2020.

Banenschema
Op alle competitiedagen dient het minimum aantal van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Bij de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen de teams korte sets (tot 4 games) waardoor er voor deze partijen reglementair slechts drie kwartier gereserveerd hoeft te worden. Voor Junioren competitie 11 t/m 17 jaar dien je voor elke partij anderhalf uur te reserveren. Het inschrijfsysteem op MijnKNLTB houdt hier met de berekening naar het minimum aantal beschikbare banen rekening mee. Klik hier voor het banenschema met een rekenvoorbeeld.

Begintijden
Klik hier voor alle begintijden van de verschillende competitiesoorten binnen de KNLTB Competitie 2020.

Dispensatie aanvragen
Dispensatie voor twee keer spelen voor één vereniging en dispensatie voor het spelen voor twee verenigingen kan worden aangevraagd nadat het wedstrijdprogramma van de competitie is gepubliceerd. Voor aanvang van de competitie informeren we de VCL over hoe beide dispensaties kunnen worden aangevraagd. De voorwaarden voor dispensatie twee keer spelen vind je hier.

Jeugdspelers die op een andere vereniging competitie spelen
Het kan voorkomen dat een jeugdspeler bij een andere vereniging lid wordt om daar competitie te spelen. Voor deze jeugdspelers kun je als vereniging de dubbele bondsafdracht terugvragen. Stuur het bondsnummer en de naam van de speler naar wedstrijdtennis@knltb.nl onder vermelding van ‘creditering dubbele bondsafdracht junioren’.

Veelgestelde vragen
Klik hier voor een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden over de KNLTB Competitie 2020.

Hoe ziet de Junioren competitie eruit?

De Junioren competitie bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. Net zoals bij de senioren wordt er in de Junioren competitie op een hele baan en met gewone tennisballen gespeeld.

Er is de mogelijkheid om op zaterdag of zondag (en in sommige regio’s op vrijdag) competitie te spelen en er kunnen enkelpartijen, dubbelpartijen en mixpartijen worden gespeeld. Welke competitie, soorten partijen en hoeveel partijen een jeugdspeler speelt hangt af van op welke dag en op welk niveau het team competitie speelt. De VCL bekijkt vaak samen met de tennisleraar welke competitie het meest geschikt is voor een team.

Speeldagen

De Junioren competitie vindt in het voorjaar en najaar plaats, in totaal zijn er 14 speelmomenten. In de provincies Noord-Brabant, Limburg en Noord-Holland is er ook een Wintercompetitie. De speeldata van 2020 kun je hier bekijken.

Junioren 11 t/m 14 jaar

In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen jongens en meisjes door elkaar en mét en tegen elkaar. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Het team speelt 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen.

Spelregels

 • Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen.
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40-40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
 • Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
  • Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
  • Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5-4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.

Junioren 13 t/m 17 jaar

De Junioren competitie 13 t/m 17 jaar bestaat uit een meisjescompetitie, jongenscompetitie en een gemengde competitie. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Bij de meisjes- en jongenscompetitie speelt een team 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen. Bij de gemengde competitie worden er 2 jongens enkelpartijen, 2 meisjes enkelpartijen en 2 gemengd dubbelpartijen gespeeld.

Spelregels

 • Er worden 2 sets gespeeld om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen.
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen. Als het 40-40 wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel. Als deze speler ook het daaropvolgende punt wint, is de game beëindigd. Als de andere speler het tweede punt wint, wordt het opnieuw 40-40. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten achter elkaar wint.
 • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
  • Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
  • Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld. De uitslag van deze set kan bijvoorbeeld 10-5, 10-8 of 11-9 zijn.