Richard Krajicek Playground brengt buurtwerk en tennis samen in Zoetermeer

Best practice door: Fitness en Racketclub de Leyens en RKF Tennis sportclub Palenstein

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

In het voorjaar van 2013 hebben Hammadi el Haddar (Jongerenwerk, stichting MOOI!) en Johan Huurman (buurtsportcoach Palenstein, gemeente Zoetermeer) via de Richard Krajicek Foundation een tennissportclub opgericht op het RKF-veld in Palenstein. De RKF zorgt hierbij voor tennisnetjes, rackets, shirtjes en ballen. Elke woensdag wordt er getraind (met vrijwilliger Glen Williams als extra trainer) met een vaste groep van 12 á 14 kinderen. De ruimte op dit RKF-veld is wat beperkt voor zoveel kinderen tegelijk, zeker als het niveau stijgt en daardoor ontstond er behoefte om op een groot tennisveld te kunnen trainen.  

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Hierop besloten Hammadi en Johan Fitness en Racketclub de Leyens te benaderen om samen te gaan werken. Managers Susanne Rensen en André Smol van de Leyens reageerden hier heel positief op; elke 3e woensdag van de maand mogen de kinderen van de RKF sportclub 2 uur gratis gebruik maken van de tennisbanen van de Leyens! De Leyens wil hiermee aantonen dat zij zich, naast het innoveren en zo breed mogelijk presenteren op sportief gebied, ook maatschappelijk willen inzetten voor sport en gezondheid en hierdoor de kinderen van Palenstein een unieke kans kan geven om te ervaren hoe het is om op een echt tennisveld te trainen!

Op 21 mei 2014 is deze samenwerking op een feestelijke manier gestart. Nadat de kinderen en genodigden (ouders, gemeente en RKF) informatie kregen van Susanne Rensen, Johan Huurman en gemeenteraadslid Hilbrand Nawijn over dit prachtige project, ging laatstgenoemde een rally aan met twee kinderen van de RKF sportclub. De kinderen mochten na de opening de tennisbanen op en genoten zichtbaar van de ruimte! Een prachtig project is gestart! 

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Een eerste evaluatiegesprek heeft onlangs plaatsgevonden. Alle partijen zijn erg tevreden over het project en noemen het een win-winsituatie. Ook het komende jaar zal de samenwerking voortgezet worden, waarbij het gratis trainen op de tennisbanen waarschijnlijk op een andere dag gezet zal worden, omdat er op woensdagmiddag andere populaire activiteiten op het RKF sportveld plaatsvinden, waar Hammadi graag bij wil zijn.

Inmiddels heeft Sander (trainer de Leyens) gezien dat twee van de jongeren, die meetrainden talenten zijn. De Leyens biedt deze jongens gratis lessen aan!

Hammadi merkt tenslotte nog op dat hij merkt dat het de jongeren heel veel plezier bezorgt, maar dat het daarnaast ook de ouders meer geïnteresseerd maakt in tennis en dat is zeker een belangrijke bijkomstigheid.