Luck Raeck kan groundsman inhuren door samenwerking met korfbalclub

Best practice door: TV Luck Raeck

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

TV Luck Raeck uit Maarssen was op zoek naar een ouderwetse 'groundsman'. De club was niet geheel tevreden over de samenwerking met een externe partij voor het onderhoud van de banen en was bovendien op zoek naar een manier om enigszins te besparen op het onderhoud. Luck Raeck, dat beschikt over zeven gravelbanen, vier Canada Tenn-banen en drie baantjes voor Tenniskids, had echter geld beschikbaar voor een groundsman voor slechts 20 uur per week.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Werk voor twintig uur per week was ook geen ideale situatie voor de eventuele groundsman, maar samenwerking met de nabijgelegen korfbalvereniging OVVO/De Kroon bleek de oplossing. Tijdens bijeenkomsten over een veiliger Sportparkweg in Maarssen en een eventuele herindeling van Sportpark Daalseweide, waar beide clubs liggen, raakten voorzitters Alex Colijn (OVVO) en Cor van Alphen (Luck Raeck) aan de praat en bleek dat zij veel opvattingen deelden. In dat gesprek bleek ook dat OVVO al enige tijd op zoek was naar een halbeheerder/faciliteitenmanager voor ongeveer zestien uur per week. Toen was de rekensom snel gemaakt.

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Luck Raek en OVVO/De Kroon besloten de handen ineen te slaan en de groundsman/ faciliteitenmanager voor een volledige baan in te huren. Daar betrokken zij nog een derde partij bij: Sportkader Nederland, dat het formeel werkgeverschap en dus zaken als de loonadministratie op zich neemt. Sportkader Nederland doet dat voor een groot aantal organisaties in de sport. Het functioneel werkgeverschap voor de combinatiefunctionaris die de twee taken op zich neemt, ligt bij de twee verenigingen. “Dit plan slaagde voornamelijk door de goede samenwerking met onze buurman OVVO”, aldus Van Alphen. “Bovendien geeft dit veel vertrouwen voor de toekomst in de onderhandelingen voor een mogelijke herindeling van het sportpark.”