G-tennistoernooi bij Aeronauten groeit uit tot begrip

HLTC De Aeronauten

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Het bestuur van HLTC De Aeronauten uit Den Haag had in 1997 het idee om in het teken van het vijftigjarig bestaan van de club geen cadeau's te ontvangen, maar te geven. De club wilde het G-tennis stimuleren en besloot daarom voor die doelgroep tennismaterialen beschikbaar te stellen. Toen de club de materialen op een wat grijze zaterdag in februari kwam overhandigen aan stichting Sportbelang Gehandicapten (SGK) Den Haag in een wat somber ogende gymzaal in Loosduinen, was duidelijk dat het G-tennis in de regio wel een grotere impuls kon gebruiken. De Aeronauten kwam met een plan om het gehandicaptentennis vooruit te helpen en tegelijkertijd de eigen leden te enthousiasmeren.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

De Auronauten bedacht een evenement in een wat vrolijkere setting in een andere tijd van het jaar. Zo werd het zomerse SGK-toernooi geboren op de gravelbanen van de club. De deelnemers zijn afkomstig van SGK Den Haag en G-tennis Zoetermeer. “Die sombere zaterdagmiddag in februari in een evenzo sombere sporthal was de aanleiding om SGK uit te nodigen om in het voorjaar bij ons te komen tennissen en af te sluiten met een BBQ-/hamburgerlunch”, aldus Rob Krapels, destijds voorzitter van de club. “Om hierbij zoveel mogelijk leden een eigen actieve rol te geven, werd het buddy-systeem geïntroduceerd. En zo doen wij dit nu al bijna twintig jaar!”

Want dat is de sleutel tot het succes van het SGK-toernooi, zoals het in de volksmond wordt genoemd: het buddy-systeem. G-tennis-activiteiten staan of vallen met de inzet van veel vrijwilligers. De Aeronauten besloot tot een model waarbij elke deelnemer aan het toernooi wordt gekoppeld aan een lid van de club, een buddy. De buddies nemen zelf ook deel aan het toernooi. Zo is er voldoende begeleiding aanwezig tijdens het evenement en hebben de clubleden zelf ook een leuke dag. Door het buddy-systeem is er bovendien ook tussen de wedstrijden door tijd om met de G-tennissers een drankje te nemen op het terras en een praatje te maken. En natuurlijk zijn zowel de G-tennissers als de buddies maar wat graag van de partij tijdens de afsluitende barbecue.

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Het resultaat van de aanpak van de Aeronauten is evident. Evenementen als het SGK-toernooi, waaraan jaarlijks zo'n dertig tennissers meedoen, zijn voor menig vereniging moeilijk te organiseren vanwege het grote aantal benodigde vrijwilligers. Met het buddy-systeem is HLTC De Aeronauten echter al achttien jaar in staat een toernooi te organiseren waar zowel deelnemers als familieleden van de G-tennissers elk jaar naar uitkijken. Bovendien kan de club inmiddels elk jaar rekenen op een mooi subsidiebedrag. De vader van één van de prijswinnaars van de editie van 2015 liet zijn waardering blijken door het toernooi het mooiste van het jaar te noemen.