10 meest gestelde vragen

10 meest gestelde vragen..

..over Samenwerken met derde partijen

Wat is het voordeel van samenwerking?

Samenwerking maakt de individuele vereniging sterker. Het is wel van belang dat een club de samenwerking zoekt die het beste bij de club past.

Welke nadelen heeft samenwerking?

Samenwerking kost energie, aandacht en tijd, maar zorg ervoor dat het deze investeringen waard zijn. Begin klein en laat de samenwerking groeien vanuit het succes.

Met welke partijen kunnen we een samenwerking opstarten?

In principe kan met iedere andere partij de samenwerking aangegaan worden. Uitgangspunt is het creëren van een win-win situatie. Voorbeelden van samenwerking zijn te vinden in dit themaVoorbeelden van geslaagde samenwerkingsverbanden: BSO (onderdak in het clubhuis of tennislessen op het park), wandelclub (clubhuis als start-, inschrijf- of rustpunt voor wandeltochten), basisschool (schooltennis op de school of op de vereniging), bedrijven (bedrijfstennis, bedrijven competitie), gemeente (specifieke doelgroepen zoals jeugd of juist ouderen aan het sporten krijgen), fysiotherapeut (adviezen of hulp bij herstel na een blessure), fitness (wordt door veel tennissers om gevraagd op de club).

Hoe kunnen (junior)leden van meerdere verenigingen in 1 competitieteam spelen zonder tweemaal KNLTB afdracht te moeten betalen?

Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Men moet lid zijn van de vereniging waarvoor men competitie speelt.

Moeten we die mensen die van onze faciliteiten gebruik maken dan als lid van de vereniging opgeven?

Alleen als ze lid worden van de vereniging, want ieder lid (daglid, winterlid, rustend lid, erelid enz.) dient opgegeven te worden als lid van de vereniging en is dus lid van de KNLTB.

Als verenigingen een samenwerkingsverband hebben kunnen deze leden dan ook bij de andere vereniging afhangen?

Ja, als beide verenigingen gebruik maken van het digitale afhangsysteem van de KNLTB kunnen leden van beide verenigingen bij elkaar afhangen via het digitale systeem. De verenigingen kunnen hiervoor een aanvraag bij de afdeling ledenservice doen zodat de KNLTB de leden van beide verenigingen hiertoe kan machtigen.

Geldt het afhangen op elkaars park voor alle leden of kan het ook per doelgroep (bijv. alleen jeugd)?

Ja dit kan per (doel)groep leden.

Hoe kan ik samenwerkingsverbanden opzetten?

Bekijk welke mogelijkheden van samenwerking het beste bij de verenigingen aansluiten en passen bij de ambitie. Maak een bestuurslid hiervoor verantwoordelijk. Maak op bestuurlijk niveau afspraken met de partner voor de samenwerking. Wie gaat wat op welke manier wanneer doen? Wat zijn eventuele kosten? En wat is het verwachte resultaat? Betrek vrijwilligers en leden bij de uitvoering. Vergeet niet regelmatig de voortgang te bespreken.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor samenwerking?

In veel gemeenten zijn structurele subsidies omgebouwd naar projectsubsidies. Informeer bij de gemeente naar subsidiemogelijkheden voor de (samenwerking)plannen. In enkele gevallen zijn er ook fondsen die je kunt benaderen.