TV Lucky Strike ziet harde werk beloond met forse stijging jeugdledental

TV Lucky Strike

Bij TV Lucky Strike uit Zwanenburg daalde het aantal jeugdleden de laatste jaren fors, van het maximale aantal van 150 naar rond de 85 leden. Er moest iets gebeuren, zo realiseerde de club zich. De oplossing begon bij de workshop Ledenwerving en -behoud van de KNLTB en vervolgens de aanvulling van de jeugdcommissie met een projectteam werving en behoud, dat een degelijk plan maakte. Er was vooral aanwas nodig in de leeftijdscategorie 5-12 jaar. Nu is het aantal jeugdleden weer snel stijgende en heeft de club de smaak te pakken. Er zijn alweer nieuwe plannen in de maak.

Tijdens de workshop werd de club enkele bruikbare ideeën aan de hand gedaan, zoals het moment waarop een activiteit als Maak Kennis Met Tennis moet worden georganiseerd. “Voorheen deden wij  dat aan het begin van het seizoen op een vrijwel leeg tennispark”, zegt Mariska Bekendam, lid van de jeugdcommissie en het projectteam werving en behoud. “Maar tijdens de workshop kregen we te horen dat we het beter op een druk, levendig moment konden doen. We hebben het vervolgens georganiseerd op de eerste dag van de competitie, toen onze teams Heren 1 en 2 thuis speelden.”

Promotie

Maak Kennis Met Tennis werd een succes. Lucky Strike werkte hard aan de promotie van het evenement, bijvoorbeeld door in de omgeving te flyeren. “Dat hebben we onder meer gedaan bij de voetbalclub naast ons. Die zit op hetzelfde park en veel van onze kinderen voetballen daar ook, dus promotie daar was makkelijk.” De club ging uit van een opkomst van ongeveer twintig kinderen, maar kon op de bewuste dag maar liefst 36 kinderen verwelkomen.

Lucky Strike had, mede naar aanleiding van de workshop, goed nagedacht over het gehele traject om het jeugdledental te doen groeien. Dat moest gebeuren in drie stappen. Tijdens Maak Kennis Met Tennis werden dan ook inschrijfformulieren uitgedeeld voor een serie van drie proeflessen voor het beperkte bedrag van 25 euro. “Bij de promotie van Maak Kennis Met Tennis hadden we de proeflessen nog niet genoemd. We hebben de formulieren op de dag zelf uitgedeeld en ouders konden hun kinderen ter plekke inschrijven. Dat werkte heel goed. We zitten hier in een dorp, mensen kennen elkaar goed. Ze praatten met elkaar en spoorden elkaar aan om het formulier in te vullen.” Van de 36 deelnemende kinderen meldden 27 zich aan voor de proeflessen. Drie kinderen waren direct na Maak Kennis Met Tennis al lid geworden.

Toekomst

Van de 27 deelnemers aan de proeflessen zijn uiteindelijk 22 kinderen lid geworden bij Lucky Strike. En de nieuwe aantrekkingskracht van de club blijkt niet van korte duur te zijn. “Het is nu wel wat minder omdat het seizoen al begonnen is, maar je merkt dat er over gepraat wordt. Dat komt ook omdat we voor jeugdleden leuke dingen organiseren, zoals een tenniskamp waarbij de kinderen in het clubhuis sliepen. Daar was zeventig procent van de nieuwe jeugdleden aanwezig en het hele dorp ziet: er is weer leven op de tennisclub.”

Lucky Strike, dat in totaal een kleine 600 leden heeft, wil terug naar de 150 jeugdleden en is door de inspanningen dit seizoen goed op weg. “We hebben heel lang op die 150 gezeten, maar een aantal jaren geleden begon het te dalen. Dit seizoen startten we moet 85 jeugdleden, maar we zitten nu alweer op 125. Ons plan om binnen drie jaar weer terug te zijn op 150, ziet er reëel uit.  Nu de eerste stappen succesvol zijn geweest, is het echter ook tijd om naar andere leeftijdsgroepen te kijken. “De KNLTB heeft onlangs voor de groep 12 tot en met 17 jaar bijvoorbeeld het programma Funmasters geïntroduceerd. Daar willen wij ook op gaan inzetten.” Funmasters dat nu geïntroduceerd wordt, daar willen wij ook mee aan de gang. Dat is oudere jeugd, 12 tot 17 en daar willen wij ook op gaan inzetten.”