KNLTB Vlag wapperen wind

Geslaagde bijeenkomst voor tennisleraren bij T-Line in Cruquius

Het is vaker benoemd, de tennisleraar vervult een essentiële rol in het Nederlandse tennis. Niet alleen als iemand die mensen de technische tennisvaardigheden kan bijbrengen, maar ook als bindende factor op de club, de persoon die iedereen kent en spreekt, evenementen organiseert en op die manier enthousiasmeert. Bij T-Line Tennis & Healthclub in het Noord-Hollandse Cruquius weten ze dat als geen ander. En toen T-Line zich realiseerde dat het tijd was om het eigen centrum weer eens wat meer onder de aandacht te brengen, was het idee voor een speciale bijeenkomst voor tennisleraren snel geboren. In samenwerking met het Haarlems Tennisnetwerk werd het plan uitgewerkt.

“Dit complex bestaat al veertig jaar”, zegt Petra Janssen van T-Line. Ze is inmiddels een half jaar werkzaam bij T-Line, dat in de afgelopen veertig jaar zowel in het eigen centrum als op een flink aantal tennisverenigingen de tennistrainingen verzorgde. “We wilden onszelf en wat wij doen opnieuw op de kaart zetten. Want dit is echt een heel mooi complex. De banen zijn zo gesitueerd dat je vanuit de bijbehorende horecagelegenheid alle banen goed kunt zien. Maar mensen moeten ons wel weten te vinden. Vandaar.”

De mensen van T-Line gingen om de tafel om te brainstormen. En als je jezelf in de regio in de schijnwerpers wil zetten, is overleg met Tennisnetwerk Haarlem een goed idee. Toen ook de KNLTB zijn steun toezegde, kon in relatief korte tijd een leuke en aantrekkelijke bijeenkomst op poten worden gezet met enkele vooraanstaande sprekers. “En we hebben zelfs kunnen regelen dat de bezoekende tennisleraren er PO-punten voor kregen.”

Extra inspanningen van tennisleraren


Op die 25 september kwamen in Cruquius onder anderen KNLTB-voorzitter Roger Davids en fitnesscoach van Kiki Bertens Errol Esajas aan het woord en werd ook door specialisten gesproken op het gebied van belasting en ZZP’ers, padel en G-tennis. Zij reikten de aanwezigen allen kennis en advies aan waarmee ze in hun eigen werk hun voordeel kunnen doen. “Zo ging Roger Davids in op de staat van het tennis in Nederland in het algemeen. In deze regio gaat het heel behoorlijk, zo legde hij uit, maar er zijn ook regio’s waar verenigingen het moeilijk hebben, waar het heel lastig is om voldoende leden te werven én vast te houden. Pascal Kamp, Manager Marketing van de KNLTB, ging daar vervolgens aan de hand van statistieken dieper op in. Hij benadrukte dat juist van de tennisleraren extra inspanningen worden gevraagd om de sport als geheel te promoten, om mensen enthousiast te maken en te behouden voor tennis en op de club. Je moet bijvoorbeeld als tennisleraar bereid zijn bij jeugdwedstrijden te gaan kijken. Dat betaalt zich echt terug in meer enthousiasme, meer deelname aan extra trainingen en meer plezier in tennis. Pascal ondersteunde dat argument onder meer met cijfers over wat jeugdleden graag doen op de club, hoe je ze meer wedstrijden kunt laten spelen, dat soort dingen.”

Eye-opener

Errol Esayas werkt als fitnesstrainer van Kiki Bertens in de absolute top, maar tijdens de bijeenkomst bij T-Line slaagde hij er juist in vanuit zijn grote ervaring een verhaal te houden dat alle aanwezigen de ogen deed openen en de mensen te wijzen op zaken waarmee zij hun werk kunnen verbeteren. “Hij is als geen ander in staat zijn kennis en inzichten vanuit het toptennis te vertalen naar een lager niveau”, blikt Janssen terug. “Dat deed hij eigenlijk met heel simpele voorbeelden. Zo had hij een horde bij zich en liet hij daarmee zien wat de goede techniek is voor een lage uitvalspas. Door te bukken en tegelijkertijd een grote uitvalspas te nemen, kun je vrij gemakkelijk onder de horde door stappen. En hij had het over de looptechniek, het belang van goed lopen en wat daarbij de juiste techniek is. Het lijkt zo simpel, maar wat hij uitlegde, was echt een eye-opener voor de aanwezige tennisleraren!”

Veel belastingvragen

Verder sprak fiscalist Raoul Snijders over de verschillende ZZP-constructies waarin tennisleraren kunnen werken, de belastingtechnische gevolgen die dat kan hebben en hoe je dit naar behoren kan regelen zonder de goede verstandhouding met de vereniging in gevaar te brengen. “Deze voordracht was heel welkom, zo bleek wel. Hier hebben tennisleraren veel vragen over.” Tennistrainer en tennisschooleigenaar Mart Huveneers kwam vervolgens nog aan het woord over de voordelen en uitdagingen die het aanbieden van padel op de tennisvereniging met zich meebrengt voor clubs en hoe je hier als tennisleraar mee omgaat.

Tot slot gaf Marga van den Heuvel een lezing over de werkzaamheden van haar G-tennisvereniging Smash, een tennisclub voor mensen met een verstandelijke of (kleine) lichamelijke beperking. “Ook dat was heel leuk”, aldus Janssen. “Smash organiseert tennis voor deze groep nu op zes parken. Als een tennislid een broertje of een zusje met een beperking meeneemt naar de club om te kijken, dan heeft de vereniging die persoon niet altijd iets te bieden. Maar er is dus wel aanbod voor deze mensen en daar kunnen ze door verenigingen op gewezen worden. Bij Smash kunnen ze meedoen op één van de speelmomenten door zich aan te melden en kunnen ze lekker tennissen met gelijkgestemden.”

Voor herhaling vatbaar

“Iedereen was eigenlijk heel enthousiast!”, kijkt Petra Janssen terug op de bijeenkomst. “We hebben het allemaal in best korte tijd geregeld, maar we zijn de bijeenkomst flink gaan promoten, ik ook in mijn eigen netwerk waardoor we uiteindelijk 56 bezoekende tennisleraren hadden.” Zij gingen uiteindelijk allemaal huiswaarts met ‘tools’en informatie waarmee ze als tennisleraar hun leden, maar ook hun club meer kunnen bieden. En dat was precies de opzet, naast enige promotie voor T-Line natuurlijk. Kortom; een geslaagde dag voor tennisleraren die zeker voor herhaling vatbaar is.